Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domownicy ciągle proszą mnie o to ciasto. Bije na głowę wszystkie inne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.04.2024 09:19

Domownicy ciągle proszą mnie o to ciasto. Bije na głowę wszystkie inne

ciasto
Fot. YouTube/Einfache-Rezepte

Kawałek ciasta najlepiej smakuje po obiedzie. Dlatego polecam przepis na wypiek, który uwielbia moja rodzina. Często piekę to ciasto, które smakiem bije na głowę wszystkie inne. Dzięki tej recepturze zrobisz to ciasto w krótkim czasie. 

Ciasto smaczniejsze od innych

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta po obiedzie, to poznaj ten przepis. Recepturę polecam każdemu, bo dzięki niej wychodzi ciasto, że palce lizać. Na doskonałym spodzie, z pysznym kremem i bezą na wierzchu. Taki wypiek po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego nie zwlekaj, a skorzystaj z przepisu na ten smakołyk.

 Zrobisz je w prosty sposób, a ciasto będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Moja rodzina go uwielbia i często prosi, bym je piekła. Chętnie spełniam taką prośbę, bo to ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Einfache Rezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/Einfache-Rezepte
Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnie

Jak zrobić ciasto z kremem i bezą?

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • ⅔ cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny

Składniki na krem:

  • 3 szklanki twarogu
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • skórka z cytryny

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz cukier puder. Do składników dodaj miękkie masło, żółtka i startą skórkę z cytryny. Część skórki odłóż na później. Wlej sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksuj. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto. Do miski włóż twaróg, rozdrobnij go, dodaj pozostałą część skórki z cytryny. Wbij jajko, wsyp cukier i wszystko dokładnie zmiksuj. Teraz krem wyłóż na ciasto w blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 

Ciasto, które rozpływa się w ustach

Teraz przygotuj bezę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wyłóż ją na upieczone ciasto i wstaw na kolejne 10 minut. Następnie, gdy ciasto ostygnie możesz je podawać. Jest pyszne, delikatne, a beza z kremem to prawdziwy majstersztyk. 

Jeśli raz spróbujesz tego deseru, to gwarantuję, że już często będziesz do niego wracać. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektowany, będzie smakował całej rodzinie. Przepis na ciasto polecam każdemu. Można je podać też na przyjęcia okolicznościowe. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyśmienity schab po bałkańsku. Radziliśmy, jak zrobić ciasto naleśnikowe bez grudek. 

ciasto
Fot. YouTube/Einfache-Rezepte

Źródło: YouTube/Einfache-Rezepte

Zdjęcia: YouTube/Einfache-Rezepte