Smakosze.pl Przepisy Wydrąż ziemniaka i zapiecz z mięsnym farszem. Ten, kto to wymyślił powinien dostać nagrodę
Fot. YouTube/KuchniaKwasiora KK

Wydrąż ziemniaka i zapiecz z mięsnym farszem. Ten, kto to wymyślił powinien dostać nagrodę

14 września 2024

Ziemniaki zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Teraz można je przyrządzić w sposób, który sprawi, że będą samodzielnym i pysznym daniem. Ziemniaki faszerowane podbiją podniebienie niejednego smakosza.

Ziemniaki faszerowane, czyli niebo w gębie

Jak podajesz ziemniaki ? Pewnie gotujesz je do obiadu lub robisz z nich placki ziemniaczane? To popularny sposób na wykorzystanie tych warzyw w kuchni. Jednak warto znaleźć na nie zupełnie nowy sposób. Ten zapewnia doskonały smak i sprawia, że ślinka cieknie największym niejadkom.

Dlatego sięgnij po ten przepis i przygotuj ziemniaki faszerowane. Zapiekane i pełne mięsnego nadzienia dosłownie rozpływają się w ustach . Do tego pod pierzynką z sera aż proszą się o dokładkę. Podaj je na obiad i kolację, a danie szybko zniknie z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na ziemniaki faszerowane.

ziemniaki
Fot. Canva/LauriPatterson
Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

Jak przygotować ziemniaki faszerowane?

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie dania zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich do miękkości. Odcedź je i odstaw do wystygnięcia. Następnie przekrój ziemniaki wzdłuż i wydrąż część miąższu. Powinny powstać łódeczki. Teraz na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dołóż mięso mielone i smaż wszystko 8 minut.

Dodaj posiekane pomidory z puszki z sokiem, dołóż miąższ z ziemniaków i przyprawy. Składniki wymieszaj i smaż, aż stanie się gęsty . Gotowy farsz posyp natką pietruszki i nakładaj go do wydrążonych ziemniaków. Wierzch posyp startym serem żółtym. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut.

Ziemniaki z mięsem daniem na medal

Ziemniaki z mięsnym farszem wychodzą pyszne i mięciutkie. Nadzienie doskonale pasuje do ziemniaków, a roztopiony ser dodaje smaku . Danie prezentuje się znakomicie i jest idealne na obiad. Dzięki temu przepisowi przygotujesz je w prosty sposób.

Kilka składników, niewiele pracy w kuchni zapewnia wspaniały efekt na talerzu. Ziemniaki faszerowane będą smakować całej rodzinie. Pyszne i szybkie w przygotowaniu polecają się na obiad. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału YouTube Kuchnia Kwasiora. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pora w słoikach na zimę. Radziliśmy, jak przyrządzić zapiekaną kapustę na weekendowy obiad.

ziemniaki
Fot. Canva/johnrafaghello

Źródło: przepisy.pl

To ciasto będziesz piec każdego dnia. 15 minut roboty, nigdy nie jadłam lepszego
Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy