Wydrąż ziemniaka i zapiecz z mięsnym farszem. Ten, kto to wymyślił powinien dostać nagrodę
Ziemniaki zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Teraz można je przyrządzić w sposób, który sprawi, że będą samodzielnym i pysznym daniem. Ziemniaki faszerowane podbiją podniebienie niejednego smakosza.
Ziemniaki faszerowane, czyli niebo w gębie
Jak podajesz ziemniaki ? Pewnie gotujesz je do obiadu lub robisz z nich placki ziemniaczane? To popularny sposób na wykorzystanie tych warzyw w kuchni. Jednak warto znaleźć na nie zupełnie nowy sposób. Ten zapewnia doskonały smak i sprawia, że ślinka cieknie największym niejadkom.
Dlatego sięgnij po ten przepis i przygotuj ziemniaki faszerowane. Zapiekane i pełne mięsnego nadzienia dosłownie rozpływają się w ustach . Do tego pod pierzynką z sera aż proszą się o dokładkę. Podaj je na obiad i kolację, a danie szybko zniknie z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na ziemniaki faszerowane.
Jak przygotować ziemniaki faszerowane?
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie dania zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich do miękkości. Odcedź je i odstaw do wystygnięcia. Następnie przekrój ziemniaki wzdłuż i wydrąż część miąższu. Powinny powstać łódeczki. Teraz na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dołóż mięso mielone i smaż wszystko 8 minut.
Dodaj posiekane pomidory z puszki z sokiem, dołóż miąższ z ziemniaków i przyprawy. Składniki wymieszaj i smaż, aż stanie się gęsty . Gotowy farsz posyp natką pietruszki i nakładaj go do wydrążonych ziemniaków. Wierzch posyp startym serem żółtym. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut.
Ziemniaki z mięsem daniem na medal
Ziemniaki z mięsnym farszem wychodzą pyszne i mięciutkie. Nadzienie doskonale pasuje do ziemniaków, a roztopiony ser dodaje smaku . Danie prezentuje się znakomicie i jest idealne na obiad. Dzięki temu przepisowi przygotujesz je w prosty sposób.
Kilka składników, niewiele pracy w kuchni zapewnia wspaniały efekt na talerzu. Ziemniaki faszerowane będą smakować całej rodzinie. Pyszne i szybkie w przygotowaniu polecają się na obiad. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału YouTube Kuchnia Kwasiora. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pora w słoikach na zimę. Radziliśmy, jak przyrządzić zapiekaną kapustę na weekendowy obiad.
Źródło: przepisy.pl