Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyglądają jak schabowe i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz z czego są te kotlety
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.07.2023 10:18

Wyglądają jak schabowe i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz z czego są te kotlety

najlepsze kotlety bez mięsa
Materiał YouTube z kanału Przepisy bez mówienia

Myśleliście, że nie ma nic lepszego, niż tradycyjne schabowe? Wypróbujcie te obłędne kotlety z cukinii. Wyglądają jak danie mięsne, ale są lekkie, zdrowe i po prostu przepyszne. Będziecie chętnie do nich wracać przy każdej okazji.

Kotlety z cukinii to świetny pomysł na obiad

Kotlety można zrobić z rozmaitych produktów. Najczęściej wybieramy w tym celu mięso z kurczaka czy wieprzowiny. Nie wszyscy wiedzą jednak, że z takim samym powodzeniem można usmażyć doskonałe kotlety z cukinii. To świetny pomysł nie tylko na lato.

Kotlety z cukinii przygotujesz z zaledwie kilku składników. Dzięki dodatkowi ciągnącego sera żółtego zachwycą one także dzieci. Z tym przepisem poradzi sobie absolutnie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Przyrządź to danie i pozytywnie zaskocz całą rodzinę.

Kucharz włączył stoper i zaczął gotować. Pokazał wszystkim, jak zrobić obiad w 15 minut

Idealny przepis na kotlety z cukinii

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak usmażyć najlepsze kotlety z cukinii?

Przygotuj panierkę do kotletów z cukinii. Tarty ser przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajka, sól, pieprz i granulowany czosnek. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.

W płaskim talerzu wymieszaj mąkę z bułką tartą. Cukinię obierz i pokrój na skośne plastry. Warzywo przełóż do miski i oprósz solą. Odstaw na 15-20 minut, aby puściło nadmiar wody. Po upływie tego czasu osusz je na ręczniku papierowym.

Plastry cukinii obtaczaj w mieszaninie z jajek i sera. Następnie przekładaj je do mąki z bułką tartą. Czynność powtarzaj dwukrotnie.

Opanierowane kotlety z cukinii wkładaj na patelnię na rozgrzany olej. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką. Lepiej sprawdź, czym grozi jedzenie gorzkiej cukinii. Zetrzyj warzywo na tarce, a zyskasz obiad na 3 dni.

cukinia.png
Canva / ildipapp