Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak
canva/voloshyna

Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak

4 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie rzodkiewki? Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Będą miały wiosenny smak i staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy przekroić warzywa na pół i podsmażyć z aromatycznymi składnikami.

Rzodkiewki można w sumie kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są te wiosenne. Uwielbiamy je za to, że przyjemnie chrupią i mają ostrawy smak. Zwykle są zjadane na przekąskę, dodawane do twarogu i kładzione na kanapkach. Jednak można je też przygotować na ciepło. Będą idealne na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

Pomysł na rzodkiewki na ciepło

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki migdałów w płatkach

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie rzodkiewek

Rzodkiewki oczyść z liści, opłucz, osącz, każdą przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, wsyp rzodkiewki i czosnek. Smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Dodaj do nich sok z cytryny, masło, płatki migdałów i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

Zamiast natki pietruszki możesz wykorzystać świeżą, zieloną kolendrę. Danie zyska bardziej orientalny smak, o nieco cytrusowej i odświeżającej nucie.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków i rzodkiewek , a także na pastę kanapkową z rzodkiewkami .

rzodkiewki
rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/windujedi Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rozkoszny

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy