Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak
Lubicie rzodkiewki? Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Będą miały wiosenny smak i staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy przekroić warzywa na pół i podsmażyć z aromatycznymi składnikami.
Rzodkiewki można w sumie kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są te wiosenne. Uwielbiamy je za to, że przyjemnie chrupią i mają ostrawy smak. Zwykle są zjadane na przekąskę, dodawane do twarogu i kładzione na kanapkach. Jednak można je też przygotować na ciepło. Będą idealne na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.
Pomysł na rzodkiewki na ciepło
Składniki:
-
2 pęczki rzodkiewek
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
1-2 łyżeczki soku z cytryny
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki migdałów w płatkach
-
pół pęczka natki pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie rzodkiewek
Rzodkiewki oczyść z liści, opłucz, osącz, każdą przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, wsyp rzodkiewki i czosnek. Smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Dodaj do nich sok z cytryny, masło, płatki migdałów i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Zamiast natki pietruszki możesz wykorzystać świeżą, zieloną kolendrę. Danie zyska bardziej orientalny smak, o nieco cytrusowej i odświeżającej nucie.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków i rzodkiewek , a także na pastę kanapkową z rzodkiewkami .
Źródło zdjęcia: canva/windujedi Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
-
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
-
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: rozkoszny