Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj banany z kakao i mąką a po godzinie podasz najlepsze ciasto, jakie jedli twoi goście
Fot. Canva/SGAPhoto

Wymieszaj banany z kakao i mąką a po godzinie podasz najlepsze ciasto, jakie jedli twoi goście

11 maja 2024

Chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj ciasto, jakiego nigdy wcześniej nie jedli. Wymieszaj banany z kakao, dodaj mieszankę mąki, a niebawem pyszny wypiek będzie gotowy. Pięknie wyrośnie i będzie smakować, że palce lizać.

Ciasto z sekretnej mąki

Jeśli pieczesz domowe ciasta, wiesz, że nie zawsze się udają. Czasem opadają, nie wyrastają i nie są takie, jakich oczekujemy. Jednak ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi . Jest pyszne, proste i zrobisz je z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz bananów, kakao, cukru, oleju i mleka.

Jednak sekretem tego ciasta jest mąką samorosnącą. Co to takiego? To mąką pszenna z dodatkiem środków spulchniających. Zrobisz ją raz-dwa, a ciasto wyrośnie i będzie puszyste. Goście zjedzą je z prawdziwą przyjemnością. Poniżej znajdziesz przepis na mąkę samorosnącą i ciasto z bananami i kakao.

Projekt bez nazwy(3).jpg
Fot. Canva
W końcu udało mi się zrobić kurczaka jak z KFC. Rodzina prosi o cały kubełek

Jak zrobić ciasto z bananami i kakao?

Składniki na mąkę samorosnącą:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej typu 450
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki soli

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 dojrzałe banany

Przygotowanie ciasta zacznij od mąki. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp do niej cukier, kakao, olej i mleko . Dojrzałe banany dokładnie rozgnieć widelcem.

Taką masę dołóż do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu możesz je wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Ciasto z bananami i kakao najlepsze na deser

Ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Banany pysznie łączą się z kakao, a wypiek pięknie wyrasta i jest puszysty. Warto upiec go  gdy czeka nas wizyta gości. Ciasto zrobisz błyskawicznie i gwarantuję, że równie szybko zniknie z talerzy.

Puszyste, bananowo-czekoladowe ciasto aż prosi się o dokładkę . U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem, dlatego często je piekę. Po godzinie wraz z rodziną cieszę się jego smakiem. Podpowiadaliśmy, które chwasty warto wykorzystać w kuchni. Radziliśmy, jak przyrządzić ziemniaki, które polubi cała rodzina.

ciasto bananowe
Fot. Canva/SGAPhoto

Źródło: bestrecipes.com.au, beszamel.se.pl

Weź karkówkę i zawiń w nią warzywa. Tak soczystej i chrupiącej pieczeni jeszcze nie jadłaś
Rodzina prosi mnie o to ciasto raz w tygodniu. Jest tak dobre, że robię od razu 2 blaszki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy