Wymieszaj banany z kakao i mąką a po godzinie podasz najlepsze ciasto, jakie jedli twoi goście
Chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj ciasto, jakiego nigdy wcześniej nie jedli. Wymieszaj banany z kakao, dodaj mieszankę mąki, a niebawem pyszny wypiek będzie gotowy. Pięknie wyrośnie i będzie smakować, że palce lizać.
Ciasto z sekretnej mąki
Jeśli pieczesz domowe ciasta, wiesz, że nie zawsze się udają. Czasem opadają, nie wyrastają i nie są takie, jakich oczekujemy. Jednak ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi . Jest pyszne, proste i zrobisz je z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz bananów, kakao, cukru, oleju i mleka.
Jednak sekretem tego ciasta jest mąką samorosnącą. Co to takiego? To mąką pszenna z dodatkiem środków spulchniających. Zrobisz ją raz-dwa, a ciasto wyrośnie i będzie puszyste. Goście zjedzą je z prawdziwą przyjemnością. Poniżej znajdziesz przepis na mąkę samorosnącą i ciasto z bananami i kakao.
Jak zrobić ciasto z bananami i kakao?
Składniki na mąkę samorosnącą:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej typu 450
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki soli
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki kakao
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki mleka
- 3 dojrzałe banany
Przygotowanie ciasta zacznij od mąki. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp do niej cukier, kakao, olej i mleko . Dojrzałe banany dokładnie rozgnieć widelcem.
Taką masę dołóż do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu możesz je wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Ciasto z bananami i kakao najlepsze na deser
Ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Banany pysznie łączą się z kakao, a wypiek pięknie wyrasta i jest puszysty. Warto upiec go gdy czeka nas wizyta gości. Ciasto zrobisz błyskawicznie i gwarantuję, że równie szybko zniknie z talerzy.
Puszyste, bananowo-czekoladowe ciasto aż prosi się o dokładkę . U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem, dlatego często je piekę. Po godzinie wraz z rodziną cieszę się jego smakiem. Podpowiadaliśmy, które chwasty warto wykorzystać w kuchni. Radziliśmy, jak przyrządzić ziemniaki, które polubi cała rodzina.
Źródło: bestrecipes.com.au, beszamel.se.pl