Nie depcz, są cenne jak złoto. Z tej książki dowiesz się jak wykorzystać w kuchni chwasty
W gąszczu książkowych nowości pojawiła się prawdziwa perełka – Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni Piotra Ciemnego (wyd. Znak). Autor dzieli się w niej konkretnymi wskazówkami: jakie cenne rośliny jadalne możemy znaleźć w lasie iglastym i liściastym oraz co z nich przyrządzić najlepiej w plenerze. W końcu nie ma jak leśny piknik.
Skarby lasu
Piotr Ciemny poświęca swoją książkę wszystkim, którzy chcieliby żyć chwilą. To niby banalne, ale w dobie internetu coraz częściej odsuwamy się od siebie, uciekamy w wirtualną rzeczywistość. Spędzanie czasu na łonie natury sprzyja wzajemnym spotkaniom i rozmowom. Autor ma nadzieję, że ta książka sprawi, iż więcej osób zacznie przeżywać życie, a zawarte w niej wskazówki staną się początkiem wielu radosnych chwil na łonie natury.
Co znajdziemy w książce? Krótko mówiąc – same konkrety opisane prostym i przystępnym językiem. Przydatne wskazówki dla każdego, kto chce zacząć spędzać czas na łonie natury i korzystać z roślin w kuchni. Autor zdradza wiele przepisów na pyszne dania, które zrobimy niemal za darmo. Niektóre z nich są bardzo proste takie jak: kukurydza z ogniska, inne mogłyby z powodzeniem znaleźć się w menu eleganckiej restauracji jak: sos chilli z płatkami dzikiej róży.
Tej wiedzy nigdy dość
Autor zdradza, jakie rośliny jadalne możemy znaleźć w lesie liściastym, a jakie – w iglastym a także dość dokładnie je opisuje. Dzięki temu zyskujemy wiedzę, jaka część rośliny może być jadalna i jak możemy ją wykorzystać. Przykładowo – opisując owoce czarnego bzu autor dokładnie wskazuje, co możemy zrobić z ich: kwiatów oraz owoców dojrzałych i niedojrzałych, a także z liści. Każde z nich ma zupełnie inne zastosowanie. Jednym słowem – nic się nie zmarnuje!
Poza częścią kulinarną, z książki dowiadujemy się, jak przygotować piknik w lesie. Oprócz praktycznych wskazówek dotyczących rozpalenia ogniska, autor wyjaśnia np. jak zachować się w obecności dzika. Ciemny zachęca do dokładnego przeczytania tych wskazówek, a nawet do nauczenia się ich na pamięć, aby czuć się bezpieczniej podczas leśnych eskapad. A nie ma nic cenniejszego niż wiedza, jak się zachować w trudnych sytuacjach. Autor dzieli się także z czytelnikiem listą rzeczy, które warto zabrać na leśne gotowanie i jak je ułatwić. Czytając ma się wrażenie, że autor nie wymądrza się ani nie teoretyzuje, ale niemal jak kolega dzieli się swoimi doświadczeniami z biwakowania z lesie. Creme de la creme lektury są przepisy, które możemy przygotować ze skarbów lasu. Poniżej prezentujemy jeden z nich.
Przepis na sos z ogórków gruntowych z liśćmi lipy
Lista składników:
- 10 ogórków gruntowych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- kubek liści lipy (250 ml)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżka oliwy
- dzikie zioła sezonowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Nie obieraj ogórków. Pokrój je w drobną kostkę. Posól, aby puściły wodę, a następnie przecedź. Posiekaj czosnek i lekko posól, a następnie dodaj go do ogórków. Dorzuć do reszty posiekane liście lipy. Wszystko wymieszaj z jogurtem i łyżką oliwy. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać do niego inne leśne chwasty. Autor proponuje igły świerkowe.
Skusisz się na taki eksperyment? Jeśli nie czujesz się pewnie podczas zbierania darów lasu, ale chciałabyś urozmaicić nimi swoje menu, koniecznie sięgnij po tę książkę. Dzięki niej, leśne rośliny jadalne nie będą mieć żadnych tajemnic. A kto wie, może zaczniesz też biwakować.
Piotr Ciemny, Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni, Znak, cena 54,99 zł