Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z ketchupem i włóż w nie schab. Niecodzienna marynata nada mu soczystości
Canva / jjpoole

Wymieszaj z ketchupem i włóż w nie schab. Niecodzienna marynata nada mu soczystości

2 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz w domu zapas schabu? Panierowanie i smażenie na oleju to nie jedyny pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem tego mięsa. Kotlety schabowe zamarynuj z ketchupie z dodatkiem słodkiego napoju i przypraw. Zdziwisz się, jak cudownie soczyste wyjdą po podduszeniu.

Schab duszony w pomysłowej marynacie to pyszne i niecodzienne danie

Przepis na duszony marynowany schab ma same plusy. Przygotujesz go łatwo i z ogólnodostępnych składników. Soczyste mięso zachwyci wszystkich domowników, a obiad zniknie błyskawicznie z talerzy. Do tej receptury będziesz wracać regularnie.

Lidl poszedł na całość. Trwa od dziś, ale lepiej się śpieszyć

Przepis na soczysty schab duszony w ketchupie i coli

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml coli
  • 250 ml ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Jak zrobić wyjątkowy duszony schab

Schab przypraw z obu stron solą i pieprzem . Czosnek obierz i pokrój na plasterki . Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim mięso z obu stron . Po chwili dodaj do niego także czosnek .

Przygotuj marynatę do duszonego schabu . W tym celu ketchup wymieszaj starannie ze szklanką coli . Mieszankę wlej na patelnię z kotletami i przykryj całość pokrywką . Duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut .

Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę z patelni . Potrawę trzymaj jeszcze przez chwilę na kuchence, aby zredukować nieco sos . W razie potrzeby dopraw dodatkowo do smaku solą i pieprzem . Schab podawaj z gotowanymi ziemniakami, polany sosem. Nie zgadniesz, w czym najlepiej zamarynować schab przed upieczeniem . Podczas kupowania mięsa nie zapomnij uważnie przeczytać wszelkich informacji na jego temat .

schab w sosie z ketchupu i coli.png
Canva  /seksanwangjaisuk
Bosacka wzięła śmietanę i wskazała na opakowanie. Ten detal jest kluczowy
Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy