Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika
Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.
Szarlotka z patelni zaskoczy wszystkich
Szarlotka z patelni ma same plusy. Jest bajecznie prosta, obłędnie pyszna, a przy tym pięknie prezentuje się na talerzu. Pokrojone owoce oraz ciasto po prostu przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu. Zaskakujące, jak doskonały deser można przyrządzić w tak niekonwencjonalny sposób.
Włączyła kamerę i pokazała, jak obiera czosnek. Nie ma szybszego sposobuPrzepis na niezwykłą szarlotkę z patelni
Składniki na wierzch szarlotki:
- 2 jabłka
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 garść rodzynek
Jak zrobić genialną szarlotkę z patelni?
Jabłka do szarlotki z patelni umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Owoce pokrój w równe, estetyczne plasterki. Im staranniej to zrobisz, tym atrakcyjniej będzie prezentowało się gotowe ciasto.
Na patelni rozgrzej masło. Rozpuszczony tłuszcz oprósz równomiernie cukrem. Następnie na patelni porozkładaj pokrojone wcześniej jabłka. Zdejmij patelnię z kuchenki odstaw na chwilę na bok.
Przygotuj ciasto do szarlotki z patelni. Do dużej miski wbij 2 jajka i dodaj do nich cukier oraz aromat waniliowy. Składniki przemieszaj rózgą kuchenną, dołóż do nich olej i jogurt. Wszystko starannie połącz.
Do składników na ciasto do szarlotki z patelni przesiej 1 szklankę mąki. Zmieszaj na gładką masę. Na koniec do miski dorzuć też rodzynki. Ponownie wymieszaj.
Przygotowane ciasto wylej na podsmażone jabłka z masłem i cukrem. Szarlotkę z patelni przykryj pokrywką i zostaw na wolnym ogniu na ok. 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, przykryj całość talerzem i gwałtowny ruchem przewróć do góry nogami. Wyjęty na talerz deser odstaw przed podaniem do ostudzenia. Patelnia jest doskonałym narzędziem do przyrządzenia smacznego obiadu. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem tego deseru.