Smakosze.pl Przepisy Wystarczy jogurt i sól. Ten przysmak będzie hitem w twoim domu
Fot. Shutterstock/PVproductions

Wystarczy jogurt i sól. Ten przysmak będzie hitem w twoim domu

3 stycznia 2025

Mało jest prostszych czynności w kuchni niż zrobienie sera białego. Przepis, który znamy z notesików naszych babć, nie należy może do najprostszych. Jednak labneh, ser przygotowywany z jogurtu, to dzieło jednej prostej czynności: solenia.

Posól jogurt grecki

Labneh można opisać jako dwukrotnie odcedzony jogurt . Czasem spotykamy się z określeniem go mianem jogurtu typu greckiego, choć w Polsce tą drugą nazwą określamy raczej kremowy, gęsty jogurt nie nadający się do picia. Faktem jest jednak, że jogurt grecki, skyr i labneh to dość podobne produkty. Ten ostatni zasługuje jednak w pełni na miano sera i dlatego warto go przyrządzić.

Mleko należy do tych niezwykłych produktów, które po krótkim przetworzeniu mogą nabierać dziesiątek różnych obliczy. Z mleka robimy więc zsiadłe mleko, kefir czy jogurt – w zależności od tego, jak zdecydujemy się je fermentować (lub samo zdecyduje się za nas). Dalej uzyskać możemy ser, a ten obrabiać znowu, by zmieniać jego charakter.

domowy ser.jpg
Fot. Canva
Zamówił devolay za 79 zł w restauracji Magdy Gessler. Przekroił i wiedział już wszystko

Domowy ser nie ma sobie równych

Wytwarzanie labneh w domowych warunkach jest jedną z prostszych metod przetwarzania mleka. Łatwiejsze jest już chyba tylko nastawianie go na zsiadłe – choć dziś dostęp do mleka, które się do tego nadaje, jest dla większości z nas nie lada wyzwaniem. Tymczasem taki ser wyjdzie z łatwością nawet z kupnego jogurtu .

Co da nam przygotowanie takiego sera? Prostą, bogatą w białko przekąskę o jasnym i krótkim składzie . Można podawać ją z kroplą oliwy i posypaną np. płatkami chili. Można upiec ją i, podpieczoną, dodać do makaronu z lekkim sosem pomidorowym. Można zaserwować ze świeżym pieczywem, pokrojonymi w słupki warzywami i oliwkami na spotkaniu z przyjaciółmi.

Jak przygotować ser?

Wszystko to jest możliwe bo, choć labneh nie jest powszechnie dostępny, jest niezwykle łatwy w przygotowaniu . Wystarczy, że trzy opakowania jogurtu greckiego przełożymy do miski, dodamy dwie łyżeczki soli i wymieszamy. Następnie przekładamy ją na sitko wyłożone chustą serowarską lub po prostu tetrową ściereczką.

Sól wytrąci z jogurtu dodatkową serwatkę ( choć sam jogurt grecki już raz się jej pozbył) . Po ok. 2 godzinach masa zgęstnieje na tyle, że można swobodnie uformować z tetry kulkę, lekko wycisnąć i związać ją. Całość na sitku odstawiamy do lodówki na dobę-dwie , w zależności od tego, jak gęsty ma być nasz ser . Potem zostaje już tylko podać go jako tapas lub użyć w wybranym przepisie.

Wypróbuj też sposób na kiszenie ogórków i poznaj tanią i zdrową rybę, której nie doceniamy .

domowy ser.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Pokrój banany na plasterki i ułóż na cieście francuskim. Ten ekspresowy deser podam na 3 Króli
Tabletki nie tylko do zmywarki. Usuną poważny problem w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy