Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowsze
Robisz na obiad kotlety schabowe? Zamiast w bułce tartej, obtocz je w otrębach pszennych i usmaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Schabowe będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Otręby dodają im lekko orzechowej nuty i są przyjemnie chrupiące. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Kotlety schabowe w niezwykłej panierce. Chrupiące i jeszcze smaczniejsze
Kotlety schabowe są pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Możemy przyrządzić je na wiele sposobów. Jedni moczą je w mleku, drudzy doprawiają musztardą. Schabowe możemy również usmażyć lub upiec.
Mało kto jednak wie, że panierkę do kotletów schabowych również możemy zrobić nieco inaczej. Będzie o wiele lżejsza i smaczniejsza. Wystarczy, że mięso obtoczymy w mące, jajkach i otrębach pszennych. Otręby dodają wieprzowinie lekko orzechowej nuty i są zdrowsze od bułki tartej, bo zawierają więcej cennych składników i nie chłoną tak tłuszczu.
Kotlety schabowe zawsze na początku obtaczamy w zwyklej mące. Dzięki niej panierka nie odkleja się od mięsa, a kotlety są soczyste w środku. Schabowe smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. W ten sposób ograniczymy wchłanianie masła lub oleju do kotletów.
Przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu bez kości
- 2 jajka
- ¾ szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić schabowe w panierce z otrębów?
Mięso oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdą porcję schabu oprósz solą i pieprzem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie obtocz je w mące, rozmąconych jajkach i otrębach.
Kotlety schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Panierka jest chrupiąca, złocista i o wiele lżejsza od bułki tartej, smacznego. Mięso podaj z ziemniakami i surówką. Polecamy buraczki na ciepło i kapustę zasmażaną .