Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie
Przejadły ci się ogórki małosolne i kiszone? Poznaj nowy przepis, z którego stworzysz niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Sekret tych ogórków tkwi w zalewie, do której dodaje się charakterystyczną przyprawę. Nigdy byś nie pomyślała, aby zrobić z niej zalewę do ogórków. Dowiedz się jak je przygotować. Smak na pewno zaskoczy twoją rodzinę.
Ogórki nie tylko na małosolne
Działkowcy już za chwilę zbiorą swoje pierwsze tegoroczne ogórki . Nawet jeżeli nie uprawiasz tego warzywa, koniecznie musisz poznać przepis, dzięki któremu ogórki smakują o wiele lepiej niż małosolne czy kiszone . Sposób jest banalnie prosty, jednak smak jest po prostu wybitny.
Wypróbuj ten przepis, a już zawsze będziesz przygotowywać ogórki w ten sposób. Ich smak tkwi w zalewie. O tym, jak ją przygotować dowiesz się z dalszej części artykułu.
Ogórki to podstawa
Podstawowym składnikiem są oczywiście ogórki, które muszą być dojrzałe i świeże. Jednak ich smak bierze się także z czegoś jeszcze. Na przykład z zalewy, która przygotowywana jest z dodatkiem curry . Ta przyprawa może być w tym przypadku sporym zaskoczeniem, ale to właśnie dzięki niej ogórki smakują, jak nigdy dotąd. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami poznasz sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kulinarne przygody , który znajdziesz na YouTube.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 3 szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki octu
- 1 pełna łyżka soli niejodowanej
- 3 łyżki curry
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
Przepis na ogórki curry
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier, curry oraz sól. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania. Odstaw ją do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końców. Następnie pokrój na ćwiartki i ciasno upchaj je w wyparzonych słoikach.
Do każdego wsyp odrobinę gorczycy, po jednym ziarnie ziela angielskiego oraz po jednym liściu laurowym. Ząbki czosnku pokrój na kawałki i dodaj po trochę do każdego słoika. Zalej je chłodną zalewą i szczelnie zamknij słoiki. Zamknięte słoiki gotuj przez 10 minut od zagotowania wody. Następnie obróć je do góry dnem i przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź przepis na ciasto z wiśniami oraz dowiedz się, jak właściwie pić wodę w upały .