Smakosze.pl Przepisy Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie

28 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przejadły ci się ogórki małosolne i kiszone? Poznaj nowy przepis, z którego stworzysz niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Sekret tych ogórków tkwi w zalewie, do której dodaje się charakterystyczną przyprawę. Nigdy byś nie pomyślała, aby zrobić z niej zalewę do ogórków. Dowiedz się jak je przygotować. Smak na pewno zaskoczy twoją rodzinę.

Ogórki nie tylko na małosolne

Działkowcy już za chwilę zbiorą swoje pierwsze tegoroczne ogórki . Nawet jeżeli nie uprawiasz tego warzywa, koniecznie musisz poznać przepis, dzięki któremu ogórki smakują o wiele lepiej niż małosolne czy kiszone . Sposób jest banalnie prosty, jednak smak jest po prostu wybitny.

Wypróbuj ten przepis, a już zawsze będziesz przygotowywać ogórki w ten sposób. Ich smak tkwi w zalewie. O tym, jak ją przygotować dowiesz się z dalszej części artykułu.

słoiki na ogórki.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Kupił schabowego od Gessler za 70 zł. Gdy spojrzał na mięso, od razu to zauważył

Ogórki to podstawa

Podstawowym składnikiem są oczywiście ogórki, które muszą być dojrzałe i świeże. Jednak ich smak bierze się także z czegoś jeszcze. Na przykład z zalewy, która przygotowywana jest z dodatkiem curry . Ta przyprawa może być w tym przypadku sporym zaskoczeniem, ale to właśnie dzięki niej ogórki smakują, jak nigdy dotąd. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami poznasz sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kulinarne przygody , który znajdziesz na YouTube.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 1 pełna łyżka soli niejodowanej
  • 3 łyżki curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy

Przepis na ogórki curry

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier, curry oraz sól. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania. Odstaw ją do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końców. Następnie pokrój na ćwiartki i ciasno upchaj je w wyparzonych słoikach.

Do każdego wsyp odrobinę gorczycy, po jednym ziarnie ziela angielskiego oraz po jednym liściu laurowym. Ząbki czosnku pokrój na kawałki i dodaj po trochę do każdego słoika. Zalej je chłodną zalewą i szczelnie zamknij słoiki. Zamknięte słoiki gotuj przez 10 minut od zagotowania wody. Następnie obróć je do góry dnem i przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź przepis na ciasto z wiśniami oraz dowiedz się, jak właściwie pić wodę w upały .

zalewa do ogórków .jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Zawijam w filet z kurczaka i układam na patelni. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy