Smakosze.pl Porady Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Fot. Canva/pixelot

Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju

22 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.

Suszone grzyby niezbędne na święta

Za kilka tygodni rozpoczną się wielkie przygotowania do Wigilii, a gospodynie będą dawać z siebie wszystko, aby przygotować tradycyjne dania. Wiele z nich będzie zawierało suszone grzyby , dlatego warto dowiedzieć się, w czym należy je moczyć, aby smakowały doskonale. Okazuje się, że patent z wykorzystaniem do tego celu mleka, nie ma sensu.

Odpowiednio namoczone grzyby będą miały doskonały smak i konsystencję. Dzięki czemu przygotowane potrawy będą smakowały doskonale. O tym, w czym moczyć suszone grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu.

grzyby.jpg
Fot. Canva/siloto
Michel Moran właśnie wyjawił, jest po ważnym zabiegu. Jego życie odmieni się o 180 stopni

Czy warto moczyć suszone grzyby?

Zanim dowiesz się, w czym i jak długo moczyć suszone grzyby, musisz dowiedzieć się także, po co to robić. Moczenia sprawia, że otwiera się ich struktura, a to gwarantuje, że grzyby będą miękkie, a także zwiększą swoją objętość. W dodatku jest to również dobry sposób na ich oczyszczenie, dlatego wykonuj tę czynność za każdym razem.

W czym moczyć suszone grzyby?

Suszone grzyby powinny być moczone w zimnej wodzie. Należy najpierw dokładnie je opłukać i dopiero wtedy umieścić w misce z cieczą. Pamiętaj, że moczenie powinno odbywać się na długo przed gotowaniem, bo grzyby w wodzie powinny przebywać od 2 do 5 godzin.

Czas uzależniony jest od wielkości grzybów. Po namoczeniu należy je dokładnie odsączyć i dopiero wtedy można poddawać je dalszej obróbce. Warto pamiętać, że wodę po grzybach można wykorzystać do dalszego gotowania.

Sprawdź także, czym wyczyścić piekarnik oraz dowiedz się, jakiego mięsa unikać .

grzy b y.jpg
Fot. Canva/mkos83
Zrobiła zupę, obiad i deser za 13 zł. Komentarze internautów mówią jedno
Ugotuj kasze, wbij 2 jajka. Ten przepis to cud, smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy