Smakosze.pl Przepisy Żadne surowe jajko. Domowy majonez zrobisz zupełnie inaczej, zawsze się udaje
Fot. Facebook/Cenne Smaki: Najlepsze Przepisy Babci

Żadne surowe jajko. Domowy majonez zrobisz zupełnie inaczej, zawsze się udaje

15 października 2024

Domowy majonez jest niezastąpiony. Z nim sałatka jarzynowa smakuje, że palce lizać. Teraz taki majonez zrobisz bez surowego jajka. Sposób może zaskoczyć, ale efekt jest pyszny i wart wypróbowania.

Domowy majonez bez surowego jajka

Majonez jest nieodłącznym dodatkiem do jajek na twardo, sałatek jarzynowych i surówek. Pasuje też do mięs, ryb i rozmaitych sosów. W każdym sklepie znajdziemy szeroki wybór majonezów. Jednak jednego produktu w sklepie nie kupimy. To domowy majonez , którego smak jest wyjątkowy i dużo lepszy od kupnych majonezów.

W takim swojskim produkcie nie ma konserwantów i wiemy, co jem y. Dlatego warto przyrządzić domowy majonez we własnej kuchni. Nie zrobimy go jednak z surowego jajka , ale z jajka na twardo. Sposób przygotowania jest inny niż zazwyczaj, ale gwarantuje znakomity smak . Poniżej prezentujemy przepis na domowy majonez z jajek na twardo.

jajka
Fot. Canva/vinicef
Zagotuj mleko i dodaj paprykę w proszku. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

Jak zrobić domowy majonez z jajek na twardo?

Składniki:

  • 2 jajka na twardo
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie domowego majonezu zaczniemy od ugotowania jajek na twardo, obrania ich i pokrojenia na mniejsze kawałki . Umieszczamy je w wysokim pojemniku, dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i ewentualnie ocet jabłkowy.

Wlewamy olej i blenderem ręcznym miksujemy składniki na gładką i kremową masę. Blendujemy do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą . Na końcu możemy jeszcze doprawić majonez solą i pieprzem.

Jak przechowywać domowy majonez?

Domowy majonez jest bardzo smaczny i doskonale pasuje do sałatek, sosów, czy dań mięsnych oraz rybnych. Wzbogaci smak potraw i sprawi, że zjemy je z apetytem . Domowy majonez należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Może tam spędzić 3-4 dni.

Domowy majonez bez surowych jajek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Bez konserwantów i sztucznych dodatków przyda się w kuchni każdego smakosza . Dlatego warto wypróbować ten przepis. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Biedronce. Radziliśmy, jak skutecznie pozbyć się pająków z domu.

majonez
Fot. Canva/tashka2000

Źródło: Facebook/Cenne Smaki: Najlepsze Przepisy Babci

Mój tata potrafi rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów. Ten patent to hit
Zrobiłem na próbę szarlotkę z bezą. W życiu lepszej nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy