Zajrzała do zamrażarki dziadków. To co odkryła wywołuje ciarki
Co może kryć zamrażarka? To pokazała TikTokerka, która zajrzała do zamrażarki swoich dziadków. Produkty, które zobaczyła- wywołują ciarki i dosłownie mrożą krew w żyłach. Filmik, który publikujemy, obejrzało już 5 milionów osób. Przekonaj się dlaczego.
Mrożonki mrożące krew w żyłach
Mrożenie żywności jest dobrym sposobem, by przedłużyć jej trwałość i zachować wartości odżywcze produktów. Mrożone produkty muszą być jednak wysokiej jakości i ważne jest, by były żywnością sezonową, czyli grzybami, jagodami czy innymi owocami sezonowymi. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności, która wcześniej był mrożona.
O tych kilku prostych zasadach raczej nie pamiętali dziadkowie TikTokerki @madamequasar. Starsi państwo mrozili produkty, które do ich zamrażarki trafiły już w latach 70-tych ubiegłego wieku. Brzmi jak wykopaliska archeologiczne? Być może, ale takie mrożonki z drugiej połowy XX wieku odkryła wnuczka w zamrażarce swoich dziadków. Dziewczyna postanowiła mrożonki, które wywołują ciarki, nagrać telefonem. Film jest hitem sieci.
Jeżyny z 1972 to początek długiej listy
TikTokerka w zamrażarce swoich dziadków znalazła zamrożone jeżyny z 1972 roku, oprócz tego truskawki z roku 1984. Znalazły się też jagody z 1983 i 1997 roku. Dziadkowie dziewczyny mrozili żółtka jaj . Zrobili to w 1998, a masło zamrozili w 1992 roku. O rok starszy był bulion, a o 6 lat sos jabłkowy.
Warto zauważyć, że zamrożone opakowania były dokładnie opisane. Internauci, którzy obejrzeli filmik- pisali, że niektóre mrożonki są starsze od nich, a nawet od ich rodziców. Jak wyglądały zamrożone opakowania po otwarciu i późniejszym rozmrożeniu? Również to pokazała TikTokerka.
Zawartość mrożonek z XX wieku
Po otwarciu okazało się, że jagody nadal przypominają te leśne owoce i pływają w soku. Natomiast jeżyny straciły swój kolor. Najgorzej było z truskawkami. Te po rozmrożeniu zamieniły się w papkę, a TikTokerka stwierdziła, że chyba sfermentowały.
Bulion też wyglądał bardzo nieapetycznie, a żółtka jaj prezentowały się jeszcze gorzej. Warto pamiętać, że owoce jagodowe możemy maksymalnie mrozić cztery miesiące. Natomiast brzoskwinie, śliwki i nektarynki w zamrażarce mogą spędzić nawet pół roku. Podobnie jest z warzywami korzeniowymi i strączkowymi. Miękkie warzywa możemy mrozić przez rok. Pamiętajmy, że w zależności od rodzaju mięsa, możemy je mrozić od dwóch do ośmiu miesięcy. Pisaliśmy o tym, jak mrozić ryby. Radziliśmy też jak poprawnie zamrozić chleb.
Źródło:haps.pl, TikTok/@madamequasar