Smakosze.pl Produkty Zajrzała do zamrażarki dziadków. To co odkryła wywołuje ciarki
TikTok/@madamquasar

Zajrzała do zamrażarki dziadków. To co odkryła wywołuje ciarki

22 maja 2023

Co może kryć zamrażarka? To pokazała TikTokerka, która zajrzała do zamrażarki swoich dziadków. Produkty, które zobaczyła- wywołują ciarki i dosłownie mrożą krew w żyłach. Filmik, który publikujemy, obejrzało już 5 milionów osób. Przekonaj się dlaczego.

Mrożonki mrożące krew w żyłach

Mrożenie żywności jest dobrym sposobem, by przedłużyć jej trwałość i zachować wartości odżywcze produktów. Mrożone produkty muszą być jednak wysokiej jakości i ważne jest, by były żywnością sezonową, czyli grzybami, jagodami czy innymi owocami sezonowymi. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności, która wcześniej był mrożona.

O tych kilku prostych zasadach raczej nie pamiętali dziadkowie TikTokerki @madamequasar. Starsi państwo mrozili produkty, które do ich zamrażarki trafiły już w latach 70-tych ubiegłego wieku. Brzmi jak wykopaliska archeologiczne? Być może, ale takie mrożonki z drugiej połowy XX wieku odkryła wnuczka w zamrażarce swoich dziadków. Dziewczyna postanowiła mrożonki, które wywołują ciarki, nagrać telefonem. Film jest hitem sieci.

Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

Jeżyny z 1972 to początek długiej listy

TikTokerka w zamrażarce swoich dziadków znalazła zamrożone jeżyny z 1972 roku, oprócz tego truskawki z roku 1984. Znalazły się też jagody z 1983 i 1997 roku. Dziadkowie dziewczyny mrozili żółtka jaj . Zrobili to w 1998, a masło zamrozili w 1992 roku. O rok starszy był bulion, a o 6 lat sos jabłkowy.

Warto zauważyć, że zamrożone opakowania były dokładnie opisane. Internauci, którzy obejrzeli filmik- pisali, że niektóre mrożonki są starsze od nich, a nawet od ich rodziców. Jak wyglądały zamrożone opakowania po otwarciu i późniejszym rozmrożeniu? Również to pokazała TikTokerka.

Zawartość mrożonek z XX wieku

Po otwarciu okazało się, że jagody nadal przypominają te leśne owoce i pływają w soku. Natomiast jeżyny straciły swój kolor. Najgorzej było z truskawkami. Te po rozmrożeniu zamieniły się w papkę, a TikTokerka stwierdziła, że chyba sfermentowały.

Bulion też wyglądał bardzo nieapetycznie, a żółtka jaj prezentowały się jeszcze gorzej. Warto pamiętać, że owoce jagodowe możemy maksymalnie mrozić cztery miesiące. Natomiast brzoskwinie, śliwki i nektarynki w zamrażarce mogą spędzić nawet pół roku. Podobnie jest z warzywami korzeniowymi i strączkowymi. Miękkie warzywa możemy mrozić przez rok. Pamiętajmy, że w zależności od rodzaju mięsa, możemy je mrozić od dwóch do ośmiu miesięcy. Pisaliśmy o tym, jak mrozić ryby. Radziliśmy też jak poprawnie zamrozić chleb.

Źródło:haps.pl, TikTok/@madamequasar

Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy
Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy