Smakosze.pl Przepisy Zalej dynię mlekiem i włącz blender. Rodzina kompletnie zwariuje na punkcie tego deseru
Fot. YouTube/schonedesserts

Zalej dynię mlekiem i włącz blender. Rodzina kompletnie zwariuje na punkcie tego deseru

8 listopada 2024

Listopad to miesiąc, w którym króluje dynia. W kuchni robimy z niej zwykle zupę. Teraz warto to smaczne warzywo wykorzystać do zrobienia deseru. Będzie smakował, że palce lizać.

Deser z dyni dla całej rodziny

Dynia cieszy oczy intensywnym kolorem i charakteryzuje się łagodnym smakiem . Czasem marynujemy ją lub robimy z niej smaczną zupę. Z przyprawami potrafi rozgrzać jak żadna inna. Natomiast niewiele osób wie, że z dyni można zrobić pyszny deser .

Wystarczy dynię ugotować i dodać mleko skondensowane. Potem blender idzie w ruch i już niebawem apetyczny krem urzeknie nas smakiem . Przepis na ten pyszny i prosty deser można zobaczyć na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

deser
Fot. YouTube/schonedesserts
Zapomnij o jabłku i gruszce. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje ten owoc

Jak zrobić deser z dyni?

Składniki:

  • ½ kg dyni
  • 150 g mleka skondensowanego
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 200 ml śmietanki
  • 4 łyżki mleka skondensowanego

Przygotowanie deseru zaczniemy od pokrojenia dyni i gotowania jej przez 15 minut. Potem ugotowaną dynię odcedzamy i przekładamy do miski. Dokładamy mleko skondensowane i blendujemy.

Masę z dyni zalewamy mlekiem, mieszamy i wsypujemy skrobię . Łączymy składniki, a gdy masa przestygnie, schładzamy ją w lodówce. W tym czasie przygotowujemy krem ze śmietanki, którą ubijamy i dodajemy do niej mleko skondensowane . Łączymy składniki.

Deser z dyni najlepszy na listopad

Z lodówki wyjmujemy schłodzoną masę z dyni. Miksujemy, dodajemy przygotowany krem i dalej miksujemy . Gotowy deser z dyni nakładamy do pucharków. Wychodzi bardzo smaczny, delikatny i słodki.

Taki jesienny deser nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest prosty w przygotowaniu. Kilka składników pozwala wyczarować deser pełen smaku . Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu . Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny obiad na piątek bez mięsa. Polecaliśmy przepis na wyjątkowe pierogi ruskie.

deser
Fot. YouTube/schonedesserts
Takie nadziewane muszelki podam na andrzejki. Wyglądają bajecznie, przygotowanie to pestka
Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy