Zalej dynię mlekiem i włącz blender. Rodzina kompletnie zwariuje na punkcie tego deseru
Listopad to miesiąc, w którym króluje dynia. W kuchni robimy z niej zwykle zupę. Teraz warto to smaczne warzywo wykorzystać do zrobienia deseru. Będzie smakował, że palce lizać.
Deser z dyni dla całej rodziny
Dynia cieszy oczy intensywnym kolorem i charakteryzuje się łagodnym smakiem . Czasem marynujemy ją lub robimy z niej smaczną zupę. Z przyprawami potrafi rozgrzać jak żadna inna. Natomiast niewiele osób wie, że z dyni można zrobić pyszny deser .
Wystarczy dynię ugotować i dodać mleko skondensowane. Potem blender idzie w ruch i już niebawem apetyczny krem urzeknie nas smakiem . Przepis na ten pyszny i prosty deser można zobaczyć na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić deser z dyni?
Składniki:
- ½ kg dyni
- 150 g mleka skondensowanego
- 200 ml mleka
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 200 ml śmietanki
- 4 łyżki mleka skondensowanego
Przygotowanie deseru zaczniemy od pokrojenia dyni i gotowania jej przez 15 minut. Potem ugotowaną dynię odcedzamy i przekładamy do miski. Dokładamy mleko skondensowane i blendujemy.
Masę z dyni zalewamy mlekiem, mieszamy i wsypujemy skrobię . Łączymy składniki, a gdy masa przestygnie, schładzamy ją w lodówce. W tym czasie przygotowujemy krem ze śmietanki, którą ubijamy i dodajemy do niej mleko skondensowane . Łączymy składniki.
Deser z dyni najlepszy na listopad
Z lodówki wyjmujemy schłodzoną masę z dyni. Miksujemy, dodajemy przygotowany krem i dalej miksujemy . Gotowy deser z dyni nakładamy do pucharków. Wychodzi bardzo smaczny, delikatny i słodki.
Taki jesienny deser nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest prosty w przygotowaniu. Kilka składników pozwala wyczarować deser pełen smaku . Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu . Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny obiad na piątek bez mięsa. Polecaliśmy przepis na wyjątkowe pierogi ruskie.