Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi ruskie mam od cioci. Dodaje 1 składnik, nadaje im świeżego, nowego smaku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.11.2024 19:33

Przepis na pierogi ruskie mam od cioci. Dodaje 1 składnik, nadaje im świeżego, nowego smaku

nadzienie na pierogi ruskie
Fot. Shutterstock/Kamil Zajaczkowski

Nie dla wszystkich ten przepis będzie zaskoczeniem. Jednak o ile rzadko dodajemy do pierogów ruskich zioła, to niektóre z nich są wręcz trudne do wyobrażenia jako składniki farszu. Tym większe zdziwienie, jak bardzo dobrze pasują.

Pierogi ruskie z miętą

Farsz na pierogi ruskie to jedno z najbardziej tradycyjnych wypełnień pierogów w naszej kuchni. Przywykliśmy do niego tak bardzo, że trudno czasem wyobrazić sobie jakiekolwiek zmiany. A co dopiero tak szalone jak dodanie do niego mięty.

A jednak. Nie dość, że jest to bardzo dobre połączenie, to jeszcze nie jest niczym szalonym. Mięta jest dobrze rozpowszechniona w naszym klimacie, a zaradne gospodynie często i od zawsze dodają rozmaite zioła w nieoczekiwanych połączeniach.

pierogi na desce

Nigdy, przenigdy nie kupuj takich parówek. Dietetyk ostrzega, możesz sobie zaszkodzić

Mięta w farszu na pierogi

Dlatego właśnie przepis, w którym do farszu na pierogi ruskie dodaje się miętę, jest może i szalony, ale z pewnością także tradycyjny. Warto sięgnąć po niego teraz, kiedy nasze smaki, być może bardziej niż kiedyś, spragnione są egzotyki. Do pierogów przygotowujemy ciasto według naszego ulubionego przepisu.

Składniki

  • 400 g twarogu
  • 300 g ziemniaków typu C
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 garść listków mięty
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ruski farsz na pierogi

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Razem z twarogiem przepuszczamy je przez maszynkę. Listki mięty ugniatamy lekko, by uwolnić ich smak, a następnie siekamy i dodajemy do farszu.

Boczek siekamy drobno i układamy na patelni. Włączamy palnik i wytapiamy. Kiedy boczek zacznie się robić brązowy, odlewamy nadmiar tłuszczu, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę.

Cebulę z boczkiem smażymy do zeszklenia. Następnie zrzucamy na ręcznik papierowy i pozwalamy lekko przestygnąć. Całość mieszamy z ziemniakami i serem i doprawiamy farsz do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.

Przygotowujemy ciasto na pierogi według ulubionego przepisu (np. 500 g drobnej mąki, 1 szklanka gorącej wody, płaska łyżeczka soli i 20 g roztopionego masła) i lepimy pierogi. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną i lżejszą wersję kotletów mielonych.

porcja pierogów