Przepis na pierogi ruskie mam od cioci. Dodaje 1 składnik, nadaje im świeżego, nowego smaku
Nie dla wszystkich ten przepis będzie zaskoczeniem. Jednak o ile rzadko dodajemy do pierogów ruskich zioła, to niektóre z nich są wręcz trudne do wyobrażenia jako składniki farszu. Tym większe zdziwienie, jak bardzo dobrze pasują.
Pierogi ruskie z miętą
Farsz na pierogi ruskie to jedno z najbardziej tradycyjnych wypełnień pierogów w naszej kuchni. Przywykliśmy do niego tak bardzo, że trudno czasem wyobrazić sobie jakiekolwiek zmiany. A co dopiero tak szalone jak dodanie do niego mięty.
A jednak. Nie dość, że jest to bardzo dobre połączenie, to jeszcze nie jest niczym szalonym. Mięta jest dobrze rozpowszechniona w naszym klimacie, a zaradne gospodynie często i od zawsze dodają rozmaite zioła w nieoczekiwanych połączeniach.
Nigdy, przenigdy nie kupuj takich parówek. Dietetyk ostrzega, możesz sobie zaszkodzićMięta w farszu na pierogi
Dlatego właśnie przepis, w którym do farszu na pierogi ruskie dodaje się miętę, jest może i szalony, ale z pewnością także tradycyjny. Warto sięgnąć po niego teraz, kiedy nasze smaki, być może bardziej niż kiedyś, spragnione są egzotyki. Do pierogów przygotowujemy ciasto według naszego ulubionego przepisu.
Składniki
- 400 g twarogu
- 300 g ziemniaków typu C
- 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- 1 garść listków mięty
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ruski farsz na pierogi
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Razem z twarogiem przepuszczamy je przez maszynkę. Listki mięty ugniatamy lekko, by uwolnić ich smak, a następnie siekamy i dodajemy do farszu.
Boczek siekamy drobno i układamy na patelni. Włączamy palnik i wytapiamy. Kiedy boczek zacznie się robić brązowy, odlewamy nadmiar tłuszczu, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę.
Cebulę z boczkiem smażymy do zeszklenia. Następnie zrzucamy na ręcznik papierowy i pozwalamy lekko przestygnąć. Całość mieszamy z ziemniakami i serem i doprawiamy farsz do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi według ulubionego przepisu (np. 500 g drobnej mąki, 1 szklanka gorącej wody, płaska łyżeczka soli i 20 g roztopionego masła) i lepimy pierogi. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną i lżejszą wersję kotletów mielonych.