Smakosze.pl
Zalety drobiu – dlaczego warto włączyć go do diety?

Materiały Partnera

Zalety drobiu – dlaczego warto włączyć go do diety?

11 Października 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Drób to popularny rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Nic dziwnego. Jest smaczny, uniwersalny i zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Dlaczego warto spożywać mięso drobiowe? 

Zastosowanie mięsa w kuchni

Do mięsa drobiowego zalicza się m.in. kurczaki, indyki, kaczki, gęsi, perliczki, bażanty, przepiórki, a nawet strusie. Uniwersalne jest mięso z kurczaka, które można przygotować na wiele sposobów. W sklepach dostępne są tuszki z kurczaka, filety z piersi, skrzydełka, uda, podudzia, ćwiartki z kurczaka, porcje rosołowe i podroby. Jednak jak wykorzystać je w kuchni? Możliwości jest wiele! Mięso możemy smażyć, piec, dusić i przygotowywać na nim zupy – od „króla wszystkich zup”, czyli rosół do klasycznej warzywnej. Kurczak również dobrze smakuje jako danie główne - z aromatycznymi przyprawami w formie kotletów i pulpetów, poza tym można zrobić z niego smaczne szaszłyki, roladki, dewolaje, , sałatki, a mięso z rosołu wykorzystać do przygotowania potrawki. Kurczak jest łagodny w smaku, lekkostrawny, niskokaloryczny i co ważne, mogą go spożywać niemal wszyscy – od najmłodszych do najstarszych.

Wartości odżywcze drobiu

Drób ma wysoką zawartość białka, a filet z kurczaka i indyka niską zawartość tłuszczu (w tym tłuszczów nasyconych), dlatego szczególnie polecany jest osobom na diecie redukcyjnej, aktywnym fizycznie oraz dbającym o zdrowy tryb życia. Mięso z kurczaka jest jednym z pierwszych produktów żywnościowych zalecanym przy rozszerzaniu diety niemowląt.

Mięso to jest bogate m.in. w witaminy z grupy B, potas, selen i fosfor. Warto również wiedzieć, że w 100 g mięsa znajduje się aż 30 g białka! To właśnie białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, a także przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej. Witaminy B3, B6 i B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Zawarty w mięsie drobiowym fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Drób jest również źródłem cynku, który pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

mięso drobiowe

To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość.

Na co zwrócić uwagę, wybierając mięso drobiowe?

Drób jest łatwo dostępny w marketach i sklepach mięsnych. Przy jego kupnie warto zdecydować się na produkt pakowany, ponieważ poza pochodzeniem surowca drobiowego, kluczowym elementem pozwalającym na utrzymanie produktu o właściwej jakości i bezpieczeństwie jest jego właściwe opakowanie, chroniące przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami mechanicznymi i mikrobiologicznymi. Opakowania np. w technologii MAP, czy pakowanie próżniowe (vacuum) zapewniają dłuższy okres przydatności do spożycia bez konieczności stosowania substancji konserwujących, a mięso w naturalny sposób zachowuje dłużej świeżość i właściwą barwę. Poza tym, na etykiecie znajdziemy szereg informacji takich, jak np. nazwa produktu, klasa jakości handlowej, termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania,  weterynaryjny numer identyfikacyjny, dane producenta czy wartość odżywczą. 

mięso drobiowe

Dlaczego warto spożywać mięso drobiowe? 

Czym jeszcze kierować się przy wyborze drobiu? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego kolor. Powinno być różowe, lekko błyszczące i wilgotne. Przy zakupie świeżego mięsa luzem powinniśmy zwrócić uwagę na jego zapach- nie powinien być wyraźny. Z kolei mięso mrożone nie może być pokryte warstwą lodu, ponieważ świadczy to o tym, że było wcześniej rozmrożone. Jeżeli kupujemy właśnie taki produkt, należy rozmrozić go w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej. 

Co ważne, nie należy myć mięsa przed obróbką termiczną – nie ma takiej potrzeby, ponieważ mięso jest gotowe do dalszej obróbki w naszej kuchni już przed zapakowaniem.

mięso drobiowe

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.

Tekst zewnętrzny

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

panierowanie kotleta schabowego

Porady

Boska panierka do schabowych bez dodatku bułki tartej

Czytaj więcej >

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >