Zalety gotowania na parze
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, zwróć uwagę na technikę przygotowywania potraw. Porzuć smażenie, wybierz gotowanie, a najlepiej gotowanie na parze. Gdy poznasz, jakie są zalety gotowania na parze, z pewnością często będziesz wybierać tę metodę. Zamiast specjalnego sprzętu możesz wykorzystać sitko lub metalowy durszlak.
Potrawy najczęściej smażymy i gotujemy, nieraz też pieczemy. Przy wyborze techniki przyrządzania mięs, ryb czy warzyw kierujemy się przede wszystkim czasem, po jakim będą gotowe, a także ich smakiem. I tu mamy dla was zaskakującą wiadomość — w tych kategoriach przoduje gotowanie na parze.
Co prawda na parze nie przygotujemy zupy czy dania jednogarnkowego, za to spokojnie tą metodą ugotujesz warzywa, kasze, ryż, ryby, chude mięso. Na początku stosowania gotowania na parze wiele osób mówi, że tak przygotowane jedzenie jest mało wyraziste. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je doprawić. Po ugotowaniu warzywa, mięso czy rybę można oprószyć ulubionymi przyprawami, polać stopionym masłem czy lekkim sosem.
Zalety gotowania na parze
Gotowanie na parze jest bardzo zdrową metodą przygotowywania potraw. W czasie tej obróbki nie są bowiem wypłukiwane z żywności witaminy i sole mineralne, tak jak to ma miejsce przy klasycznym gotowaniu, gdzie do wywaru przechodzi wiele cennych składników.
Ugotowane na parze produkty są lekkostrawne, bo do gotowania nie używa się tłuszczu. Z tego powodu, jest to też dobra metoda dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu czy dbających o szczupłą sylwetkę.
Może ugotowane na parze warzywa czy ryba nie smakują tak jak smażone, ale nie oznacza to, że smakują gorzej. One po prostu zachowują swój naturalny smak, nie przyćmiewa go nadmiar przypraw czy tłuszcz ze smażenia.
Gotowanie na parze pozwala też zachować naturalny kolor warzyw. Na dodatek są one przyjemnie chrupkie i wilgotne. Co ważne, nie ma tu też możliwości przypalenia potrawy.
Dużą zaletą gotowania na parze jest też szybkość przyrządzania. Jeśli sito, na którym znajdują się np. warzywa przykryjesz dość szczelnie pokrywką, ugotują się szybciej niż w wodzie. To dlatego, że para ma wyższą temperaturę niż gotująca się woda.
W czym gotować?
Profesjonalnym naczyniem do gotowania na parze jest parowar. To urządzenie elektryczne ma kilka poziomów, dzięki którym jednocześnie możesz ugotować na parze wszystkie składniki obiadu.
Do gotowania na parze stosuje się też szybkowary i kombiwary. Niektóre kuchenki mikrofalowe również mają funkcję gotowania na parze (Stream Cooking).
Jednak na początek przygody z gotowaniem na parze, wystarczy zwykły garnek i dopasowane do jego wielkości sito i pokrywka. Sito czy też wkładka, mogą być metalowe lub bambusowe.
Zobacz, jak gołąbki na parze przygotowuje Anna Lewandowska . Potrawy gotowane na parze możesz podać z lekkim sosem, takim jak sos tzatziki .
Źródło zdjęcia: canva/laroshenko
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie