Smakosze.pl Przepisy Zamocz karkówkę w 1 szklance gęstego napoju. Wyjdzie miękka i soczysta jak marzenie
Canva / CCat82

Zamocz karkówkę w 1 szklance gęstego napoju. Wyjdzie miękka i soczysta jak marzenie

24 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Marzysz o idealnej karkówce z grilla? Dzieli Cię od niej 1 prosty krok. Przed położeniem na rusz zamarynuj mięso w gęstej maślance. Dzięki temu wyjdzie tak delikatne i soczyste, jak nigdy wcześniej.

Nasza karkówka z grilla nie ma sobie równych

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na ogniu, obok kiełbasy, najczęściej można spotkać karkówkę. Jeśli chcesz, by Twoje mięso wyróżniało się spośród tłumu przygotuj mu kąpiel w aromatycznej marynacie. Maślanka w połączeniu z ulubionymi przyprawami sprawi, że karkówka będzie rozpływać się w ustach.

Wyśmienitą karkówkę z poniższego przepisu możesz zrobić także przed sezonem grillowym. Po prostu rozgrzej na kuchence grillową patelnię. Soczyste mięso bez dodatku zbędnego tłuszczu zaspokoi największe kulinarne wymagania. Dodatkowe porcje są nieuniknione.

Nasze babcie zawsze wrzucały je do rosołu. Dziś prawie nikt nie pamięta o tym dodatku

Przepis na karkówkę marynowaną w maślance

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić najlepszą karkówkę na grilla?

Przygotuj marynatę do karkówki . W tym celu do miski wlej szklankę maślanki. Dodaj do niej sok z cytryny, czosnek i paprykę. Wszystkie składniki wymieszaj .

Kotlety z karkówki dokładnie osusz . Następnie obtocz je ze wszystkich stron marynatą. Mięso przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę .

Po upływie wymaganego czasu wyjmij kotlety z marynaty i odsącz je z jej nadmiaru . Mięso połóż na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Smaż je przez 1 5-20 minut, często obracając i smarując pozostałościami marynaty . Kiedy karkówka będzie już gotowa, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i podawaj z ulubionymi dodatkami . Tak podanej kaszance nie oprze się żaden łasuch . Prawdziwie zdrowy grillowany posiłek zrobić z użyciem tego produktu .

maślanka.png
Canva / fascinadora
Surówka z buraków lepsza niż z restauracji. Najważniejszy jest 1 dodatek
Pokrój banana i wrzuć do miski z dodatkami. Najlepsze śniadanie za mniej niż 4 zł
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy