Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najzdrowszy sposób przygotowania ryby. Nie straci ani trochę cennych składników
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.02.2023 18:04

Najzdrowszy sposób przygotowania ryby. Nie straci ani trochę cennych składników

ryba z piekarnika
Canva / margouillatphotos

Ryby można przyrządzać na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować lub położyć na grilla. Jeden z nich jest jednak niezastąpiony, jeśli chcemy, aby mięso zachowało wszystkie swoje wartości. Najzdrowsze ryby przyrządzimy w piekarniku.

Sposób przyrządzenia ryb jest nie bez znaczenia

Ryby uchodzą za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Stanowią przede wszystkim bogate źródło wartościowych kwasów omega 3. Ponadto znajdziemy w nich witaminy, a także cenne pierwiastki, jak jod, selen i fosfor. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu będziemy mieć pewność, że wszystkie korzystne składniki odżywcze zostaną w naszym daniu.

Ryby (zarówno te chude, jak i tłuste) to prawdziwa skarbnica ważnych witamin i minerałów. Dotyczy to zarówno gatunków tłustych, jak i chudych. Dietetycy zalecają, aby trafiały na nasze talerze przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu. Regularne spożywanie ryb może uchronić nas przed wieloma schorzeniami.

Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty

Jak najlepiej przygotowywać ryby?

Za najzdrowszą metodę przygotowywania ryb uznaje się pieczenie. Właściwie przyrządzone mięso jest delikatne i soczyste. Potrawa robi się też niejako sama i nie ma konieczności stania i pilnowania jej, jak to jest w przypadku smażenia lub grillowania.

Niezaprzeczalną zaletą pieczonych ryb jest możliwość dowolnego łączenia ich z innymi składnikami. Z łatwością dodamy do nich na przykład ulubione zioła lub warzywa. Rybę możemy piec w kawałkach lub w całości, co zapewni niezapomniany efekt na talerzu.

Pieczenie nie powoduje tak dużej utraty cennych kwasów tłuszczowych, jak inne sposoby. W przypadku witaminy D natomiast jesteśmy w stanie zachować nawet 100 procent jej zawartości w mięsie po obróbce termicznej. Warto wspomnieć, że podczas smażenia tracimy nawet połowę tej ilości.

Piec możemy wszelkie gatunki ryb. Do przygotowania w całości najlepiej nadadzą się mniejsze gatunki. Elegancką potrawę przygotujemy na przykład z pstrąga lub dorsza. Gatunki większe, czyli łosoś lub tuńczyk, mogą wymagać podzielenia na mniejsze kawałki.

Jak należy piec ryby?

Przygotowanie do pieczenia należy zacząć od wypatroszenia ryb. Konieczne jest także oczyszczenie ich z łusek. Tak przygotowane tuszki osuszamy i nacieramy odrobiną masła lub oliwy. Następnym krokiem jest solenie, oraz dodanie wybranych przypraw i ziół.

Pieczenie ryb powinno się odbywać w najkrótszym możliwym czasie. Z tego względu temperatura urządzenia musi być ustawiona odpowiednio wysoko. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego rybę włożoną do naczynia żaroodpornego. Przyjętą miarą czasu pieczenia jest 8-10 minut na każde 100 g mięsa.

Rybę do piekarnika można włożyć od razu z dodatkami. Dzięki temu oszczędzamy czas i energię, a także zyskujemy pełnowartościowe danie. Dodaj do ryby na przykład obgotowane ziemniaki i chrupiące warzywa. Po kilkunastu minutach możesz cieszyć się pysznym i zdrowym obiadem. O szkodliwości smażenia ryb pisaliśmy więcej w tym artykule. Dobrym sposobem na wzbogacenie swojej rybnej diety jest zajadanie tego specjału.

pieczony łosoś.png
Canva / Saharosa40