Smakosze.pl Produkty Zamówili najtańszą rybę nad morzem. Wniosek mają jeden
MARCIN GADOMSKI / AGENCJA SE / East News

Zamówili najtańszą rybę nad morzem. Wniosek mają jeden

7 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ceny nad polskim morzem przechodzą rewolucję. Nie chodzi jednak wcale o naciąganie klientów. Pewna para ze Szczecina podzieliła się z portalem fakt.pl swoimi spostrzeżeniami odnośnie jadłospisu na przestrzeni lat. Wśród ryb do łask zaczyna wracać…śledź.

Nadmorska ryba przestaje straszyć ceną

Każdy, kto jada w knajpach nad morzem, choć raz spotkał się z niemiłą niespodzianką. Podawane za 100 g ceny ryby potrafiły zastawić pułapkę na nasze portfele. Teraz jednak trendy zmieniają się, a właściciele restauracji wolą grać z klientelą w otwarte karty. Wygląda na to, że zamówienia można składać bez strachu o wakacyjne finanse.

Mieszkająca w Szczecinie czytelniczka Faktu podzieliła się z redakcją swoimi wnioskami dotyczącymi restauracji nad morzem. Kobieta regularnie bywa tam, ze względu na łatwość dojazdu. Dzięki stołowaniu się na mieście, jest w stanie dostrzec różnice, które zachodzą w gastronomii w każdym sezonie. Swoją cenną wiedzę odnośnie aktualnych rachunków za ryby na mieście przekazała dalej za pośrednictwem portalu.

Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?

Jakie są najnowsze trendy, jeśli chodzi o rybę nad polskim morzem?

Nad morzem do łask wraca zapomniany przysmak . Okazuje się, że w ofercie coraz częściej spotkać można śledzia . Jeszcze niedawno taka pozycja praktycznie nie istniała w karcie, a teraz serwowana jest w kilku wariantach .

Czytelniczka Faktu od lat odwiedza restauracje w miastach w województwie Zachodniopomorskiem . Przyznaje jednak, że dopiero w tym sezonie natknęła się na taką obfitość popularnej niegdyś ryby . Przysmak w śmietanie, oleju czy occie jest dostępny w zaskakującej ilości miejsc . Śledzie wedle jej obserwacji popularne są szczególnie w Świnoujściu .

Śledzie serwowane są w formie przystawki , z dodatkiem pieczywa. Porcja jest jednak duża i z łatwością można się nią najeść na równi z daniem głównym . Jej cena oscyluje w okolicach zaledwie 20-30 złotych .

Nigdy wcześniej nie jadłam śledzia nad morzem, a teraz jest w każdym menu

-relacjonuje turystka.

Do tej pory w menu dostępny był ewentualnie tatar, teraz zaś propozycja jest dużo szersza.

Wzięłam na przystawkę, ale najadłam się jak daniem głównym i to w przystępnej, jak na polskie morze cenie

-mówi zadowolona.

Jak sama twierdzi, zaczyna zaliczać się do oddanych wielbicieli tej ryby. Przyznamy, że taki przystępny cenowo i smaczny trend bardzo nas cieszy .

Ile kosztuje ryba nad polskim morzem?

Właściciele restauracji zmienili zasady gry . Coraz częściej odchodzi się od sprzedawania jej na porcje 100 g.

Też kiedyś daliśmy się naciąć na cenniki ryb podawane w 100 g. Cena atrakcyjna jak za porcję, tymczasem gramatura dopisana była małym drukiem i w efekcie na talerzu wylądowała największa możliwa ryba, a rachunek za osobę wyszedł ponad 150 zł

-wspomina czytelniczka Faktu.

Po chwili jednak stwierdza, że takie zachowania przestają być regułą, a stają się wyjątkiem .

Z jadłospisów zniknęły podchwytliwe  drobne dopiski . Teraz coraz częściej można spotkać się ze sprzedawaniem ryby na porcje. Danie dnia z filetem, surówką i ziemniakami to koszt 40-50 zł .

Uczciwy kawałek ryby, do tego frytki lub ziemniaki i świeża sałatka lub bukiet surówek. Nie trzeba nic dobierać, pan się naje, pani nawet trochę zostawi

-relacjonuje kobieta.

Nieco mniej przyjazne ceny za rybę dalej królują przy nadmorskim deptaku . Tam mięso wyceniane jest osobno, doliczyć należy jeszcze dodatki . Przykładowy pstrąg z pieca kosztował turystów 67 zł, zaś kilka filetów z karmazyna- 38 złotych. Kolejne 30 zł poszło na surówkę i frytki dla jednej osoby .

Jak widać nad polskim morzem da się zjeść dobrze i w rozsądnej cenie . Wystarczy trochę się rozejrzeć i poszukać najbardziej korzystnej opcji . Cieszy nas, że zamiast kolejnych paragonów grozy możemy przekazać czytelnikom takie dobre nowiny przed nadchodzącym sezonem . Życzymy wszystkim taniej i smacznej rybki . Przed urlopem chrupiącą soczystą rybą możesz rozkoszować się w domu . Angielski przysmak zaskoczył pewną turystkę ceną .

smażone ryby nad morzem.png
Canva / portokalis

Źródło: fakt

Makłowicz pokazał swój patent na skrzydełka z grilla. Są soczyste i idealnie dopieczone
Tak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach. Kucharz dał wszystkim bezcenną lekcję
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy