Makłowicz pokazał swój patent na skrzydełka z grilla. Są soczyste i idealnie dopieczone
Skrzydełka z grilla są nie lada przysmakiem. Robert Makłowicz pokazał jak prosto i bez wysiłku przygotować je samodzielnie. Mięso zanurzył w znakomitej glazurze, dzięki której wprost rozpływały się w ustach i miały nieziemski aromat. Musicie spróbować.
Przepis na skrzydełka z grilla Roberta Makłowicza
Znany kucharz-podróżnik na ruszcie przyrządził smakowite danie w ostrej, pełnej aromatu glazurze. Wykorzystał suszoną i wędzoną papryczkę chipotle, którą można też zastąpić delikatną papryką poddaną działaniu dymu, jeśli mamy ochotę na jednak łagodniejsze smaki.
Składniki:
- około 1 kg skrzydełek z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki kminu
- 1 papryczka chipotle, wędzona i pokruszona
- 1 łyżka oregano suszonego
- 100-150 ml ketchupu wysokiej jakości
- 30-40 ml octu jabłkowego
- 20-30 ml syropu klonowego
- 1 niepełny kieliszek bourbonu
- oliwa z oliwek do posmarowania
Jak przygotować skrzydełka z grilla? Robert Makłowicz wyjawił swój patent
Kucharz zaczął od podzielenia drobiowych kawałków na 3 części. Najwęższy fragment każdego z nich odłożył do sporządzenia bulionu, a resztę przeciął mniej więcej na pół. W jednym miejscu skrzydełka kurczaka są bardziej ruchome — to właśnie tam należy kroić.
Przygotowane mięso posypał przyprawami z obu stron — mieszanką soli, pieprzu, połowy porcji wędzonej wysuszonej papryczki chipotle, kminu mielonego oraz oregano. Odłożył na 10 minut, w międzyczasie przygotowując sos.
W misce połączył ketchup, bourbon, ocet jabłkowy, syrop klonowy i resztę chipotle. Składniki podgrzewał, redukując je do konsystencji gęstej glazury. Skrzydełka kurczaka nasmarował oliwą z oliwek i grillował przez 10 minut, w połowie czasu obracając kawałki drobiu.
Na koniec przeniósł mięso w strefę pieczenia pośredniego, posmarował je z dwóch stron glazurą i zapiekał pod przykryciem jeszcze około 10 minut, obracając po mniej więcej 5.
Jak podać skrzydełka z grilla?
Soczyste mięso będzie świetnie smakowało z sałatką ze świeżych warzyw i lekką kaszą. Warto postawić na dodatek z kuskusem lub bulgurem, czyli tabbouleh. Salsa z pomidorów też się sprawdzi.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy dania z grilla. Sprawdźcie jak zrobić wyśmienitą karkówkę. Być może skusi was także grillowany arbuz z fetą — połączenie jest nietypowe, ale bardzo smaczne.
Źródło: YT/Robert Makłowicz