Zanurz pieczarki w serowym cieście i wrzuć na patelnię. To danie będzie hitem każdej imprezy
Te szybkie pieczarki serwowane jako przekąski samodzielnie lub z ulubionym dipem z pewnością będą hitem sylwestrowego stołu. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie powinno zająć dosłownie kilkanaście minut.
Smażone pieczarki w serowej panierce
Na wielu stołach imprezowych, w tym sylwestrowych, królują mięsne przekąski, kabanosy i smalec do smarowania chleba. Warto jednak pamiętać o wegetariańskich opcjach, które nakarmią też osoby nie lubiące mięsa. Dołożą one także do naszych jadłospisów nieco odżywczej równowagi.
Pomogą ją zapewnić pieczarki – ale tym razem w zupełnie niecodziennym wydaniu. Pieczarki są codziennością w naszej kuchni, jednak rzadko widujemy je, kiedy grają pierwsze skrzypce w jakimś daniu. A tym razem tak właśnie jest.
Pieczarki – przekąska na sylwestra
Najlepsze chrupiące i złociste pieczarki będą zdjęte prosto z patelni. Jednak nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie, kiedy właśnie przychodzą goście i chcemy ich podjąć gotową przekąską, a nie zapachami z kuchni. Dlatego pieczarki te można przygotować z wyprzedzzeniem i serwować chłodne lub podgrzać w mikrofalówce.
Składniki
- ½ kg małych pieczarek
- 3-4 jajka
- 5 dkg sera żółtego
- 5 dkg mąki pszennej
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, wybrane przyprawy
Smażenie pieczarek na głębokim tłuszczu
Pieczarkom odejmujemy nóżki, kapelusze dokładnie myjemy i odstawiamy do obsuszenia.
Przygotowujemy masę serową: ubijając białko, dodajemy mąkę i przyprawy. Dodajemy ser starty na grubych okach i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.
Kapelusze pieczarek obtaczamy w cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy je w dużej ilości oleju o wysokim punkcie dymienia (albo we frytownicy). Po usmażeniu podajemy natychmiast albo serwujemy wystudzone lub podgrzane w mikrofalówce.
Innym nietypowym przepisem na pieczarki podzielił się Tomasz Strzelczyk . Sprawdź też poradnik, jak dobrze opłukać pieczarki .