Całe życie źle myłam pieczarki, z tą sztuczką robię to o wiele szybciej. Teraz polecam ją każdemu
Czy wiecie jak myć pieczarki? Dotychczas płukałam je pod bieżącą wodą. Niedawno dowiedziałam się, że istnieje lepszy sposób, na usunięcia zanieczyszczeń z grzybów. Jest skuteczniejszy i nie powoduje uszkodzenia produktu.
Mycie pieczarek jest konieczne
Skórka grzybów, choć przez wielu jest usuwana, wcale nam nie zaszkodzi. Musi być oczywiście czysta, więc należy dobrze umyć produkt. Jednak szorowanie pieczarek narusza ich powierzchnię, przez co woda w nie wsiąka.
Ich smażenie staje się bardzo trudne. Nie chcąc po raz kolejny widzieć na patelni zupy z grzybów, zaczęłam je obierać. Niedawno jednak przekonałam się, że mycie pieczarek nie musi prowadzić do katastrofy. Co trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schowaćJak myć pieczarki, by nie nasiąkły?
Sztuczka znana jest doświadczonym grzybiarzom, ale ja nigdy do nich się nie zaliczałam. Ponoć świetnie sprawdza się w przypadku kurek. Zdecydowałam się wypróbować ją na pieczarkach, bo te grzyby są łatwiej dostępne i bardzo je lubię.
Sekretem skutecznego oczyszczania jest zastosowanie mąki. Choć to nieoczywisty pomysł, pieczarki należy najpierw dokładnie obtoczyć w tym produkcie, a potem zalać go wodą.
Później już wystarczy odlać płyn i szybko przepłukać grzyby na sicie, uważając, by ciśnienie płynącej wody nie było zbyt duże. Efekty dla mnie były zaskakujące.
Dlaczego czyszczenie pieczarek mąką działa?
Grzyby zwykle mają lekko wilgotną powierzchnię, do której mąką łatwo się przylepia. Po namoczeniu z suchego składnika powstanie maź, która „złapie” nam zanieczyszczenia. Opłukując grzyby, usuniemy całość i uzyskamy czysty produkt.
Tak umyte pieczarki są już gotowe do wykorzystania. Będą m.in. świetną bazą do grzybowego sosu czy pysznym dodatkiem do chrupiących placków ziemniaczanych albo zapiekanki jak z PRL-u.