Smakosze.pl

YT/Webspoon World

Całe życie źle myłam pieczarki, z tą sztuczką robię to o wiele szybciej. Teraz polecam ją każdemu

7 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak myć pieczarki? Dotychczas płukałam je pod bieżącą wodą. Niedawno dowiedziałam się, że istnieje lepszy sposób, na usunięcia zanieczyszczeń z grzybów. Jest skuteczniejszy i nie powoduje uszkodzenia produktu.

Mycie pieczarek jest konieczne

Skórka grzybów, choć przez wielu jest usuwana, wcale nam nie zaszkodzi. Musi być oczywiście czysta, więc należy dobrze umyć produkt. Jednak szorowanie pieczarek narusza ich powierzchnię, przez co woda w nie wsiąka.

Ich smażenie staje się bardzo trudne. Nie chcąc po raz kolejny widzieć na patelni zupy z grzybów, zaczęłam je obierać. Niedawno jednak przekonałam się, że mycie pieczarek nie musi prowadzić do katastrofy. Co trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Mycie pieczarek.jpg
YT/Webspoon World
Domowy syrop na przeziębienie

Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schować

CZYTAJ DALEJ

Jak myć pieczarki, by nie nasiąkły?

Sztuczka znana jest doświadczonym grzybiarzom, ale ja nigdy do nich się nie zaliczałam. Ponoć świetnie sprawdza się w przypadku kurek. Zdecydowałam się wypróbować ją na pieczarkach, bo te grzyby są łatwiej dostępne i bardzo je lubię.

Sekretem skutecznego oczyszczania jest zastosowanie mąki. Choć to nieoczywisty pomysł, pieczarki należy najpierw dokładnie obtoczyć w tym produkcie, a potem zalać go wodą.

Później już wystarczy odlać płyn i szybko przepłukać grzyby na sicie, uważając, by ciśnienie płynącej wody nie było zbyt duże. Efekty dla mnie były zaskakujące. 

Dlaczego czyszczenie pieczarek mąką działa?

Grzyby zwykle mają lekko wilgotną powierzchnię, do której mąką łatwo się przylepia. Po namoczeniu z suchego składnika powstanie maź, która „złapie” nam zanieczyszczenia. Opłukując grzyby, usuniemy całość i uzyskamy czysty produkt.

Tak umyte pieczarki są już gotowe do wykorzystania. Będą m.in. świetną bazą do grzybowego sosu czy pysznym dodatkiem do chrupiących placków ziemniaczanych albo zapiekanki jak z PRL-u .

Jak myć pieczarki z mąką.jpg
YT/Webspoon World
Obiad jednogarnkowy

Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki

CZYTAJ DALEJ
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >