Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera
canva/ArtSvitlyna

Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja.

Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.

Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków

Składniki na 2 porcje:

  • 3-4 ziemniaki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 średniej wielkości por

  • sok z cytryny

  • 100 g sera pleśniowego

  • 1 pomidor

  • 2 jajka

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zapiekanki śniadaniowej

Ziemniaki ugotuj, wystudź, obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Żaroodporne naczynie (a najlepiej dwa małe) wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry ziemniaków. Skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika o temp. 220 st. C i upiecz na rumiano.

Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, osącz. Pokrój w półkrążki, smaż na maśle, aż zmięknie. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Podpieczone ziemniaki posyp kawałkami sera, a potem wyłóż por i plasterki pomidora. Na wierzch wybij jajka. Naczynie żaroodporne wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż jajko się zetnie. Przed podaniem zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Wskazówka: Zamiast pora, do zapiekanki możesz dodać zeszkloną cebulę, podsmażoną cukinię czy paprykę. Dobrym uzupełnieniem potrawy będą też kawałki ryby.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne śniadanie, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na muffinki z jajkiem od Ani Starmach , a także na pastę z makreli .

krojenie ziemniaka
krojenie ziemniaka

Źródło: canva/schankz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: panifotografgotuje Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy