Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić wyżerkę dla całej rodziny. Wystarczy kilka tanich składników
Zapiekanka ziemniaczana jest idealnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Proste połączenie mięsa mielonego, pomidorów, ziemniaka i sosu beszamelowego, zaproponowane przez Ewę Wachowicz sprawdzi się doskonale. Danie nie zrujnuje waszego portfela, a z talerzy znikać będzie błyskawicznie. Spróbujecie?
Znakomity i tani obiad możecie przygotować, korzystając z prostych i niedrogich produktów. Mogą to być na przykład ziemniaki z poprzedniego obiadu. To właśnie sycące bulwy stanowią bazę zapiekanki przygotowanej przez Miss Polski. Oprócz nich danie tworzą sycący sos mięsny z pomidorami i pierzynka z beszamelu. Całość smakuje fantastycznie. Warto skosztować.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz
Składniki:
-
350-400 g ziemniaków
-
400 g mielonej łopatki wieprzowej
-
1 nieduża papryka w dowolnym kolorze
-
3/4 łyżeczki suszonego oregano
-
pół łyżeczki suszonej bazylii
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
masło klarowane
Składniki na sos beszamelowy:
-
13 g masła klarowanego
-
15 g mąki pszennej
-
250 ml mleka
-
szczypta soli
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną? Ewa Wachowicz zdradziła pomysł na tani obiad
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie gotujemy je w osolonym wrzątku do czasu, aż nieco zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. Odcedzamy i połową porcji wypełniamy dno natłuszczonej masłem klarowanym formy.
Na patelni topimy niewielką porcję tłuszczu i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie miękka, partiami dodajemy mięso, obsmażając je na rumiano. Wlewamy przecier i dusimy przez kilka minut, w międzyczasie dodając umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę.
Gdy warzywa utworzą gęsty sos, przenosimy zawartość patelni do formy i przykrywamy odłożonymi ziemniakami. Całość polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy około 17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak zrobić sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej?
W małym rondlu topimy masło klarowane i podsmażamy na nim mąkę. Gdy zbrązowieje, stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki.
Kolejną porcję płynu wlewamy dopiero wtedy, gdy uzyskamy jednolity sos. Gęsty i gładki beszamel doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Polewamy nim potrawę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie delikatnych klusek śląskich z dodatkiem jabłka . Warta odkrycia jest też pyszna krakowska maczanka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
-
Masz w domu banany? W 10 minut zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Pamiętaj o ważnym detalu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz