Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdumiewające, co Wachowicz dodaje do klusek śląskich. Smakosze się nimi zajadają
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.10.2022 16:57

Zdumiewające, co Wachowicz dodaje do klusek śląskich. Smakosze się nimi zajadają

Wachowicz do klusek śląskich dodaje 1 zaskakujący składnik. Smakosze się nimi zajadają
Pawel Wodzynski/East News, canva/Dar1930

Ewa Wachowicz jest wielbicielką tradycyjnej, domowej kuchni. Stąd też jej przepis na kluski śląskie. Jednak była miss nie byłaby sobą, gdyby nie ulepszyła klasycznej receptury. Otóż w środek każdego kluska Wachowicz wciska kawałek jabłka. Dzięki temu po ugotowaniu potrawa zyskuje niezwykły smak i soczystość. Musicie jej spróbować.

Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl publikuje wiele ciekawych przepisów, również tych na kultowe dania w nieco innym wydaniu. To właśnie z tej strony pochodzi przepis zamieszczony w artykule. Wachowicz podzieliła się z fanami recepturą na kluski śląskie z jabłkiem.

Kluski śląskie z jabłkiem smakują jeszcze lepiej niż tradycyjny dodatek do obiadu. Kluski są niezwykle aromatyczne i miękkie. Możemy podać je z masłem i cebulą, a także z roladą wołową i mięsem pieczonym. Do klusek polecam również czerwoną kapustę i buraki tarte.

Do przygotowania klusek śląskich możemy wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluski będą idealne, kiedy zrobimy je z ziemniaków mącznych typu B i C o wysokiej zawartości skrobi. Takie odmiany doskonale nadają się również na kopytka i placki ziemniaczane.

Przepis na delikatne kluski śląskie z jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • pół łyżeczki soli

  • miękkie jabłko

  • mąka ziemniaczana

Jak zrobić kluski śląskie z jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz?

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Lekko je ubij, a następnie wyjmij 1/4 masy. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj również sól. Do miski ponownie włóż wyjęte ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj, a potem wyrób na gładkie ciasto.

Z przygotowanego ciasta urywaj po kawałku i formuj kluski. Do środka każdego kluska wciśnij niewielką kostkę obranego jabłka, od góry zrób wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie kilka minut do momentu wypłynięcia.

Przygotuj wyśmienite, jarskie gołąbki według przepisu Ewy Wachowicz. Na zimę zrób również śliwki w occie, Wachowicz dodaje do nich aromatyczną przyprawę, wychodzą perfekcyjnie.

Kluski śląskie
cavna/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz