Smakosze.pl
Jak zrobić dobry przecier pomidorowy?

canva/AcerbiPhotography

Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę? Babcia Ania wyjaśnia krok po kroku

4 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić dobry przecier pomidorowy, wskazówki pochodzące z babcinego przepisu mogą być na wagę złota. Jak się okazuje, sekretem uzyskania smacznego i pełnego aromatu wyrobu nie jest zastosowanie skomplikowanych technik gotowania. Kluczowy jest wybór smacznych warzyw. Sprawdźcie podpowiedzi babci Ani.

Dobry przecier pomidorowy uzyskamy tylko wtedy, gdy kupimy właściwe składniki. Pomidory na przetwory powinny być dojrzałe, a na ich skórce nie mogą występować ciemne plamy, przebarwienia czy pęknięcia.

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym

Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku

CZYTAJ DALEJ

Kształt warzyw powinien być owalny — takie sztuki charakteryzują się mniejszą zawartością soku i pestek, które podczas przyrządzania będziemy oddzielać od miąższu. Jeśli nie mamy własnej uprawy, warto zaopatrzyć się w pomidory u sprawdzonego rolnika — tak robiły babcie, a ich przetwory wychodziły znakomite.

Przepis na doskonały przecier pomidorowy jak u babci

Przystępując do przygotowania pomidorowego smakołyku należy przygotować sobie duży garnek, drewniany tłuczek i sito o gęstym splocie. Przydadzą się też oczywiście czyste i wyparzone słoiki o dobrze dopasowanych zakrętkach. Warto też zapoznać się z technikami pasteryzacji — ona przedłuży czas przydatności do spożycia.

Składniki są następujące:

  • 5 kg świeżych pomidorów np., malinowych, bawolich serc lub gargamel

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Opcjonalne dodatki smakowe:

  • oregano

  • bazylia

  • czosnek

  • cynamon

Jak zrobić dobry przecier pomidorowy? Babcia Ania ma najlepszy przepis

Przyrządzanie warzywnego rarytasu rozpoczynamy od dokładnego obejrzenia i umycia zakupionych pomidorów. Z każdego z nich usuwamy szypułkę o raz białą część zlokalizowaną w jej okolicy. Takie elementy mogą spowodować, że przetwory nabiorą nieprzyjemnej goryczki. Warzywa przekrawamy w ćwiartki — babcina receptura podpowiada, że przyspieszy to proces rozpadania się pomidorów.

Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka. Jeżeli na desce pozostał sok — nie dodajemy go. Naszym celem jest usunięcie sporej ilości płynu. Teraz na niewielkim ogniu podgrzewamy pomidory, najlepiej w garnku o grubym dnie, który utrudnia przywieranie zawartości. Nie przykrywamy naczynia.

Po około 20 minutach delikatnie ugniatamy warzywa przy pomocy tłuczkach. Gdy puszczą sok, kontynuujemy gotowanie do czasu, aż skórki zaczną wyraźnie oddzielać się i zwijać. Wtedy przenosimy pomidory na sitko i przecieramy je.

Uzyskaną masę dalej gotujemy — powinien jeszcze trochę zgęstnieć. Na koniec doprawiamy go cukrem, solą oraz wybranymi przyprawami. . Przyprawy można pominąć i dodawać je do dań dopiero przy ich przyrządzaniu. Dodajemy też inne, wybrane przyprawy. Całość zamykamy w słoikach gorąco. Pasteryzujemy lub studzimy, ustawiając słoiki do góry nogami.

Po pomysły na dania z zastosowaniem przecieru pomidorowego zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić smakowitą zupę pomidorową z kaszą jęczmienną. Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na pulpety w pomidorowym sosie.

Doskonały przecier pomidorowy jak u babci

canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >