Z kilku podstawowych składników zrobisz boski obiad dla całej rodziny. Nie zapomnij o 1 sezonowym dodatku
Do przygotowania smacznego posiłku nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Nasz pomysł na tani obiad w postaci zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i dynią to łatwy i szybki w przygotowaniu przepis. Dzięki dodatkowi sezonowego warzywa, zapiekanka nabiera pięknego pomarańczowego koloru oraz ma przyjemny, słodkawy posmak.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i dynią jest sycącą propozycja dzięki solidnemu dodatkowi wieprzowej łopatki. Świeżości dodają jej pomidory oraz cebula, z chrupiący wierzch z zapieczonego sera żółtego przyjemnie spaja całość. Niebanalna przyprawa curry dodaje daniu wyjątkowego charakteru. Aż ślinka cieknie.
Pomysł na tani obiad z dyniowa nutą
Składniki:
-
500 g mielonej łopatki wieprzowej
-
1 i 1/2 kg miąższu z dyni (np. odmiany hokkaido)
-
400 g makaronu świderki
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
4 pomidory
-
ok. 400 g tartego sera żółtego
-
2 łyżeczki curry
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i dynią krok po kroku
Cebulę do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i dynią obierz, posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju . Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone . Podsmażaj przez ok. 10 minut do czasu, aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron . W międzyczasie wstaw do gotowania makaron .
Pomidory do powyższego pomysłu na tani obiad s parz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę . Dodaj do podsmażonego mięsa z cebulą i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut . Na koniec dopraw całość solą, pieprzem, curry i dokładnie wymieszaj .
Naczynie żaroodporne do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i dynią wysmaruj tłuszczem . Na dnie ułóż połowę pokrojonego w kostkę miąższu z dyni . Następnie zrób warstwy kolejno z mięsa mielonego oraz makaronu . Na wierzch wyłóż drugą cześć dyni i staw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
Zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i dynią piecz przez ok. 50 minut . Na 5 minut przed końcem pieczenia wysyp na wierz dania starty żółty ser i zapiekaj, aż ten się rozpuści. Zapiekankę możesz podawać od razu , ale tak samo smaczna będzie również odgrzana następnego dnia . Znamy przepis na wybitna warzywną zapiekankę w greckim stylu . Syte i niedrogie danie możesz wykonać również na bazie ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: