Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zapomniane zioło o cudownych właściwościach. Podkreśla smak zup, ryb i mięsa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.04.2025 10:43

Zapomniane zioło o cudownych właściwościach. Podkreśla smak zup, ryb i mięsa

prozdrowotne zioła
Fot. Shutterstock/Foxxy63

Wyglądem przypomina pietruszkę, a smakiem anyż lub mało u nas znaną mirrę. Mowa tu o jeszcze mniej znanej trybule ogrodowej, która posiada ogrom zdrowotnych właściwości. Można wykorzystać ją także w kuchni, wzbogacając tym samym smak potraw. Dowiedz się o tym ziole znacznie więcej, a na pewno znajdzie się ona w twoim zbiorze przypraw. 

Francuska pietruszka w polskich ogrodach

Pietruszka trafiła do Polski dopiero w XVI wieku za sprawą królowej Bony. Zanim ta niezwykle cenna roślina wpadła w ręce kucharzy, używano trybuli ogrodowej. W średniowieczu zdominowała ona kuchnie w Europie oraz w Azji. Do dzisiaj ma ona szczególnie uznanie w kuchni francuskiej, gdzie w postaci suszonej występuje w mieszance ziół Konkuruje tam z estragonem oraz pietruszką. W naszym kraju jest ona praktycznie nieznana, a szkoda. 

Ma doskonały smak oraz zapach, który przypomina anyż. Posiada także właściwości, których na próżno szukać w innych roślinach selerowatych. Poznaj je, a wzbogacisz smak dań oraz wzmocnisz zdrowie i poprawisz kondycje swojego organizmu. 

try bula.jpg
Fot. Shutterstock
To danie wielkanocne od Rączki to mistrzostwo. Kucharz zdradził najprostszy przepis

Trybula ogrodowa – właściwości i zastosowanie

Trybula w przeszłości była uznawana za roślinę leczniczą. Dzisiaj również można ją za taką uznać, ponieważ jest skarbnicą witamin oraz innych wartości odżywczych. Zawiera witaminy: C oraz B – a w dodatku bogata jest także w beta-karoten. Ta substancja odpowiada za kondycje skóry oraz za wzrok. Co więcej, w trybule można znaleźć także sporo wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza. Te minerały odpowiadają za stan kości oraz wspierają pracę układu krwionośnego. Ponadto zawiera także antyoksydanty, które zapobiegają występowaniu stanów zapalnych. Bogaty skład rośliny przyczynia się także do tego, że wspierane jest trawienie, a z organizmu usuwane są toksyny. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Prozdrowotne i smakowe właściwości rośliny sprawiają, że można wykorzystać ją zarówno do pielęgnacji ciała, jak i do przygotowywania znakomitych potraw. W pierwszym wypadku można przygotować napar przeciwzmarszczkowy, a także kompres łagodzący zmęczenie oczu. 

Z kolei w kuchni zastosowań jest jeszcze więcej. Trybula doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, a swoją lekką pikantnością podkreśli smak dań z drobiu i ryb. Zioło może być również składnikiem jajecznicy, kanapkowych past i twarogów. Pełnie smaku oddaje jednak w śmietanowych sosach i zupach (szczególnie w kartoflanej, dyniowej i rybnej). Można także przygotować zupę krem, której głównym składnikiem jest właśnie trybula.

zupa trybula.jpg
Fot. Shutterstock

Jak uprawiać trybulę?

Znalezienie trybuli w sklepach, a nawet w wyspecjalizowanych sklepach zielarskich graniczy z cudem. Dlatego warto uprawiać tę roślinę w domu. Nie jest to zadanie trudne, bo zioło można posiać bezpośrednio w gruncie lub w doniczce, co pozwala hodować ją na balkonie lub parapecie.

Aby trybula rosła w siłę, należy zapewnić jej odpowiednie warunki. Roślina nie może być wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, dlatego warto umiejscowić ją w półcieniu. Ważne jest także zapewnienie odpowiedniej wilgotności. Gleba wokół rośliny nigdy nie powinna być sucha, ale też nie powinna przypominać zbyt mokrego błota.

Uprawiając trybulę, co jakiś czas należy przyciąć jej wierzchołki. Pozwoli to przedłużyć okres wegetacji rośliny. Z czasem drobne liście zioła mogą z ciemnieć, przybrać fioletowy kolor, jest to zjawisko normalne i związane jest ze starzeniem się rośliny. Wtedy też trybula traci swój smak, a to oznacza, że do spożycia nadaje się tylko młoda roślina.

Sprawdź także, dlaczego do porannej kawy warto wsypać ten jeden składnik oraz dowiedz się, jak możesz wykorzystać wytłaczanki po jajkach

trybula w doniczce.jpg
Fot. Canva