Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak Okrasa
screeny z filmu pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak Okrasa

23 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o klasycznej kaszy i ziemniakach. Karol Okrasa zdradził przepis na wytrawne racuchy do gulaszu mięsnego. Główne danie podane z racuchami z kaszy gryczanej nie ma sobie równych. Obiad jak z najlepszej restauracji zrobisz w kilka chwil.

Karol Okrasa podaje gulasz z zaskakującym dodatkiem

Racuchy kojarzą się nam z prostym daniem przygotowywanym z dodatkiem jabłek lub drożdży. Słodkie, puszyste placuszki podajemy z cukrem pudrem lub domową konfiturą . Karol Okrasa przyrządza racuchy w zupełnie innej formie.

Znany kucharz racuchy podaje nie ze słodkimi dodatkami, a mięsnym gulaszem. Racuchy przyrządza jednak z nietypowych składników. Łączy ugotowaną kaszę gryczaną z ziemniakiem, porem i czosnkiem, a następnie doprawia białym pieprzem i solą.

Okrasa smaży racuchy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a następnie dopieka w piekarniku. Chrupiące, wytrawne placki są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl.

Koniec ze smażeniem jajecznicy na patelni. Teraz wszyscy wybierają ten sposób

Przepis na racuchy z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 350 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • biała część pora
  • surowy, średni ziemniak
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • pieprz biały
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić wytrawne racuchy do gulaszu?

Kaszę przełóż do miski i wymieszaj ręcznie, rozgnieć delikatnie. Ziemniaka obierz, zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do kaszy. Wbij jajka, a następnie dodaj posiekany czosnek i posiekaną białą część pora.

Wsyp mąkę, dopraw białym pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj masę łyżką. Smaż na złoty kolor, a następnie przełóż racuchy na blachę do pieczenia.

Racuchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 5 minut. Gotowe racuchy przełóż na talerz i podaj z aromatycznym gulaszem, smacznego.

Okrasa pokazał, jak robi mielone . Takich kotletów jeszcze nie jadłaś. Znany kucharz zdradził także, czym podkręca smak rosołu . Kultowe danie zachwyci aromatem każdego.

racuchy.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Nie tylko ćwikła. Z buraków zrobisz niezwykły rarytas, dodatek do mięs i naleśników
Stary, zapomniany trick sprawi, że w ciasto wyjdzie bez zakalca. Korzystają z niego najlepsi cukiernicy
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy