Nie tylko ćwikła. Z buraków zrobisz niezwykły rarytas, dodatek do mięs i naleśników
Buraki nadają się nie tylko na ćwikłę. Łącząc słodkie warzywo m.in. z imbirem i migdałami uzyskamy wyrazistą w smaku i przyjemnie chrupiącą konfiturę. Będzie idealnym dodatkiem do mięs i naleśników. Musicie spróbować.
Przepis na konfiturę z buraka
Ostrość imbiru i subtelny smak migdałów świetnie podkreślą przysmak z buraka. Konfitura o słodkim smaku zaskakująco dobrze skomponuje się z niejednym pieczystym czy delikatnym naleśnikowym ciastem. Warto się skusić.
Składniki:
- 500 g buraków
- 100 g płatków migdałów
- 3 cm korzenia imbiru
- 20 ml soku z cytryny
- 200 g cukru
- 15 g miodu lub syropu klonowego
Jak zrobić konfiturę z buraka? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od wyszorowania i upieczenia buraków w folii aluminiowej. Jeśli wybierzemy średnich rozmiarów warzywa o podobnej wielkości, 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza powinno wystarczyć.
Miękkie bulwy pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Miód lub syrop klonowy, cukier oraz obrany i starty na tarce o małych oczkach imbir zagotowujemy w niezbyt dużym garnku. Gdy uzyskamy gęsty syrop, wrzucamy buraki.
Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez mniej więcej 30 minut. Pod koniec wsypujemy płatki migdałów i wlewamy sok z cytryny. Gorącą konfiturą wypełniamy oczyszczone i wyparzone słoiki. Zamykamy i studzimy obrócone do góry dnem.
Jak przechowywać konfiturę z buraka?
Przysmak po ostudzeniu najlepiej jest wstawić do piwniczki. Nie powinniśmy go narażać na działanie światła słonecznego i wysokich temperatur. Jeśli chcemy mieć pewność, że buraczany rarytas się nie zepsuje, można poddać go pasteryzacji.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z burakami. Szczególnie polecamy znakomitą sałatkę z dodatkiem śledzia — jest idealna na przyjęcia. Być może skusi was też bogaty barszcz ukraiński — syci na długo.