Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie tylko ćwikła. Z buraków zrobisz niezwykły rarytas, dodatek do mięs i naleśników

Nie tylko ćwikła. Z buraków zrobisz niezwykły rarytas, dodatek do mięs i naleśników

Buraki z imbirem i migdałami
canva/Yana Gayvoronskaya

Buraki nadają się nie tylko na ćwikłę. Łącząc słodkie warzywo m.in. z imbirem i migdałami uzyskamy wyrazistą w smaku i przyjemnie chrupiącą konfiturę. Będzie idealnym dodatkiem do mięs i naleśników. Musicie spróbować.

Przepis na konfiturę z buraka

Ostrość imbiru i subtelny smak migdałów świetnie podkreślą przysmak z buraka. Konfitura o słodkim smaku zaskakująco dobrze skomponuje się z niejednym pieczystym czy delikatnym naleśnikowym ciastem. Warto się skusić.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 100 g płatków migdałów
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 20 ml soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 15 g miodu lub syropu klonowego
Obowiązkowy składnik kotletów schabowych Gessler. Bez niego tracą soczystość

Jak zrobić konfiturę z buraka? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od wyszorowania i upieczenia buraków w folii aluminiowej. Jeśli wybierzemy średnich rozmiarów warzywa o podobnej wielkości, 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza powinno wystarczyć.

Miękkie bulwy pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Miód lub syrop klonowy, cukier oraz obrany i starty na tarce o małych oczkach imbir zagotowujemy w niezbyt dużym garnku. Gdy uzyskamy gęsty syrop, wrzucamy buraki.

Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez mniej więcej 30 minut. Pod koniec wsypujemy płatki migdałów i wlewamy sok z cytryny. Gorącą konfiturą wypełniamy oczyszczone i wyparzone słoiki. Zamykamy i studzimy obrócone do góry dnem.

Jak przechowywać konfiturę z buraka?

Przysmak po ostudzeniu najlepiej jest wstawić do piwniczki. Nie powinniśmy go narażać na działanie światła słonecznego i wysokich temperatur. Jeśli chcemy mieć pewność, że buraczany rarytas się nie zepsuje, można poddać go pasteryzacji.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z burakami. Szczególnie polecamy znakomitą sałatkę z dodatkiem śledzia — jest idealna na przyjęcia. Być może skusi was też bogaty barszcz ukraiński — syci na długo.

Buraki nie tylko na ćwikłę.png
canva/SlobodanMiljevic