Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec ze smażeniem jajecznicy na patelni. Teraz wszyscy wybierają ten sposób
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.04.2023 22:36

Koniec ze smażeniem jajecznicy na patelni. Teraz wszyscy wybierają ten sposób

robienie jajecznicy
Canva / antos777

Masz ochotę na lekkie, ale pożywne śniadanie? Spróbuj koniecznie naszej jajecznicy. Zamiast smażenia na patelni wybierz gotowanie na parze. Zdziwisz się, jak obłędnie mogą smakować jajka przyrządzone w ten sposób.

Jajecznica na parze to pyszna i zdrowa alternatywa

Jajecznica przyrządzona na parze jest dużo lepsza od klasycznej wersji. Przede wszystkim nie zawiera zbędnego dodatku tłuszczu Ponadto wolniejsze podgrzewanie jajek sprawia, że zachowują one bardziej intensywny smak.

Jajecznica na parze, poza wybornym smakiem, zachwyca także konsystencją. Jajko wystawione jest na działanie niższej temperatury niż przy smażeniu, przez co nie ścina się tak gwałtownie. W gotowej potrawie nie znajdziecie więc nieapetycznych grudek utworzonych z białka. Pokochają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Do przygotowania jajecznicy na parze potrzebny jest jedynie garnek z wodą i metalowa, dopasowana do niego rozmiarem miseczka. Nie potrzebujesz w tym celu żadnych specjalistycznych urządzeń. Wyjmij jajka z lodówki, wbij, wymieszaj i gotowe. Do pełni szczęścia potrzeba jeszcze jedynie szczypty soli i odrobiny pieprzu.

 

Kupiła włoszczyznę na rosół. Zobaczyła 1 szczegół i od razu straciła apetyt

Przepis na doskonałą jajecznicę na parze

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić doskonałą jajecznicę na parze?

Jajka do przygotowania jajecznicy na parze powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki przed przystąpieniem do przyrządzenia potrawy. Wystarczający czas ich ogrzania to ok. 30 minut.

Do garnka wlej wodę do połowy jego wysokości. Doprowadź ją do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, a na brzegach naczynia oprzyj metalową miseczkę.

Jajka wbij do osobnej miski i rozkłóć je widelcem. Następnie przelej je do miseczki metalowej ustawionej na garnku. Jajecznicę podgrzewaj przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Kiedy jajka zetną się w wystarczającym stopniu, zdejmij jajecznicę z ognia. Przełóż ją na talerz i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ją posiekanym koperkiem. Jajecznicy nie musisz smażyć na maśle ani oleju. Maksimum korzyści z jajek na śniadanie wyciągniesz przyrządzając je w ten sposób.

jajecznica na talerzu.png
Canva / milanfoto