Zapomnij o jajecznicy. Teraz największym śniadaniowym hitem są jajka po turecku
Jajka po turecku są największym przebojem wśród śniadań. Wyjątkowe danie szturmem podbiło serca Polaków i zdetronizowało nawet jajecznicę. Jak je zrobić? Poniżej podajemy sprawdzony przepis.
Jajka po turecku - śniadaniowy hit, który zdetronizował jajecznicę
Jajka po turecku są prostym, a zarazem wyrafinowanym daniem. Smakowita kompozycja jajek w koszulkach podanych na jogurcie greckim wzbogacona aromatycznym masłem i ziołami to nie lada gratka dla każdego smakosza. Polacy chętnie to danie zamawiają w restauracjach, ale można zrobić je samemu. Chociaż na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być skomplikowany, to pozory mylą, a jak wiadomo praktyka czyni mistrza i po kilku próbach staniemy się mistrzami w przyrządzaniu tej potrawy!
Jak zrobić jajka po turecku?
Lista składników:
- 2 jajka
- 1 łyżka octu winnego
Sos:
- szklanka jogurtu greckiego
- łyżka siekanej mięty
- łyżka siekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
oraz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Jajka po turecku - sposób wykonania
Na początek przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z grecki z posiekaną miętą oraz natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli. Sos odstawiamy, aby smaki się ze sobą przegryzły. Zabieramy się za przyrządzenie jajek. Gotujemy je w koszulkach. Jak to zrobić, przeczytasz w tym artykule.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę dodajemy paprykę i podgrzewamy na małym ogniu przez pół minuty. Masło nie może się przypalić. Następnie, na talerz kładziemy porcję jogurtu z ziołami, a na wierzch jajka . Całość polewamy masłem paprykowym. Smacznego!
Dodatkowe uwagi:
- Dobrym pomysłem jest użycie wędzonej papryki w formie płatków.
- Danie warto dodatkowo posypać posiekanymi ziołami.
- Jogurt grecki można zastąpić innym gęstym jogurtem np. bułgarskim.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na wyjątkowe śniadania m.in. zaskakujące jajeczne muffiny.