Zapomnij o jajecznicy. Teraz śniadaniowym hitem są jajka po turecku
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zazwyczaj sięgamy po klasyki takie jak np. jajecznica, kanapki lub omlet. Jednak coraz większą popularnością cieszą się jajka po turecku. Co to za danie i jak je wykonać? Odpowiedź w artykule.
Jajka turecku na śniadanie zamiast jajecznicy
Znudziła Ci się jajecznica na śniadanie? Wypróbuj przepis na orientalne jajka po turecku. Znakomite połączenie jajek, jogurtu greckiego i palonego masła zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Danie znajdziemy w menu wielu śniadaniowych kawiarni, ale bez trudu przygotujemy je również w domowym zaciszu.
Jajka po turecku na śniadanie -lista składników
Do przygotowania jajek po turecku potrzebujesz:
- 4 jajka
- litr wody
- 4 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki masła
- posiekaną papryczkę chilli lub przyprawę chilli
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
Opcjonalnie:
- ulubione zioła do podania
- ulubione pieczywo do podania
- pomidorki koktajlowe
Jak zrobić jajka po turecku? Przepis krok po kroku
Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dokładnie wymieszaj go z jogurtem greckim. Odstaw.
Wlej do garnka litr wody i dodaj do niego 4 łyżki białego octu winnego, po zagotowaniu wlej do niego jajka i gotuj przez około 2-3 minuty (jajka najlepiej najpierw wbij do miski, a następnie wlej do garnka z wrzątkiem). Więcej na temat gotowania jajka w koszulce przeczytasz tutaj .
Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego pokrojoną papryczkę chilli lub przyprawę chilli.
Na talerz nałóż jogurt grecki i jajka. Całość polej masłem z chilli. Danie podawaj z ulubionym pieczywem i ziołami m.in. szczypiorkiem. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na śniadania. Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na szakszukę .