Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie bije ją na głowę
Fot. YouTube/Ania Zyśk - jedz.pysznie

Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie bije ją na głowę

19 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajecznicy? W takim razie koniecznie musisz poznać ten przepis i przygotować coś znacznie smaczniejszego. To danie zaskoczy każdego domownika, a w dodatku sprawi, że wszyscy będą chcieli jeść je codziennie. Wypróbuj przepis i zrób tę potrawę na śniadanie nawet dzisiaj.

Jajecznica na śniadanie to przeszłość

Jajecznica w wielu domach wciąż króluje jako główne danie na śniadanie . Pojawia się tak często, że po jakimś może się przejeść, a wtedy warto mieć w zanadrzu coś nowego. Na przykład coś takiego jak z poniższego przepisu .

Przygotujesz z niego szakszukę. Czyli połączenie jajek z pomidorami i kilkoma dodatkami. Wykonanie zajmuje chwilę i jest banalnie proste. Przekonasz się o tym, sprawdzając dokładne wskazówki.

pomidory.jpg
Fot. YouTube/Ania Zyśk - jedz.pysznie
Robię karpatkę z 5 składników, bez piekarnika, parzonego ciasta i bałaganu. Co za smak

Jajka wciąż są niezbędne

Istotnym składnikiem są jajka, ale smak dania bierze się przede wszystkim z pomidorów. W tym przypadku będą to krojone pomidory z puszki. Resztę potrzebnych produktów wraz z ich proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Przygotuj wszystkie, a potem zrób z nich pyszną szakszukę – danie z Półwyspu Arabskiego. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Ania Zyśk - jedz.pysznie , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na szakszukę

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Obrany czosnek drobno posiekaj i podsmaż go na patelni. Dodaj do niego pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz pokrojoną w taki sam sposób paprykę. Kiedy warzywa zmiękną, wlej pokrojone pomidory.

Całość przypraw pieprzem, solą i gotuj na małym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, zrób w nim zagłębienia i wbij w nie jajka, w taki sposób jak na sadzone. Smaż je pod przykryciem na małym ogniu, do momentu ścięcia się białka. Posyp kolendrą, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sprawdź

szakszuka smażenie.jpg
Fot. YouTube/Ania Zyśk - jedz.pysznie
To mój tajny składnik sałatki ziemniaczanej. Sprawia, że smakuje niebiańsko
Na każdy kawałek mięsa przypada 1 żółtko. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy