Zapomnij o karpiu na święta. Jest 100 razy lepsza ryba, do tego nie smakuje mułem
Karp tradycyjnie zagości w Wigilię na stołach w wielu polskich domach. Jednak już teraz warto poznać przepis na inną, znakomitą rybą. Smakiem bije na głowę karpia, podana w aromatycznym sosie, stanie się prawdziwym świątecznym hitem.
Ryba po japońsku, czyli czas na mintaja
Karp w Wigilię to dla wielu Polaków element kulinarnej tradycji. Warto wiedzieć, że jadamy go wcale nie od tak dawna . W PRL-u pojawił się po 1945 roku z tego względu, że nie można było zapewnić konsumentom bardziej różnorodnych ryb. Natomiast karp był dość łatwy w hodowli i tani. Dzięki niemu Polacy mogli zjeść rybę w Boże Narodzenie.
Zwykle karpia przyrządza się po grecku lub smaży się go. Nie każdy lubi jego smak, bo czasem wyczuwamy w nim muł. Dlatego teraz warto poznać przepis na mintaja w aromatycznym sosie. Ryba wychodzi mięciutka, soczysta i z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych i cebuli.
Jak zrobić rybę po japońsku?
Składniki:
- 600 g filetów mintaja
- 3 połówki papryki konserwowej ze słoika
- 3 ogórki konserwowe
- 3 duże cebule
- olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mąki
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie dania zaczniemy od pokrojenia filetów na 5 cm kawałki. Robimy ciasto naleśnikowe z jajka, wody, mąki, soli i pieprzu . Składniki miksujemy i rozgrzewamy olej na patelni. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na patelni . Po 2 minutach obracamy rybę na drugą stronę.
Usmażoną rybę wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do miski wlewamy koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet i wsypujemy sól, cukier i słodką paprykę. Starannie mieszamy i sos odstawiamy. Kroimy cebulę w piórka, smażymy i dokładamy pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe.
Ryba na święta, że palce lizać
Teraz składniki na patelni smażymy razem przez 2 minuty. Następnie zalewamy sosem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez minutę. W półmisku warstwami układamy rybę , zalewamy sosem z patelni. W ten sposób układamy kilka warstw.
Na wierzchu półmiska powinna znaleźć się zalewa. Ryba po japońsku będzie smakować na ciepło, jak i na zimno. Mięciutka i aromatyczna z dodatkiem pysznych warzyw i sosu podbije podniebienie niejednego smakosza w Wigilię . Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy autorstwa Ewy Wachowicz.