Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o moczeniu kotletów w mleku. Ten produkt sprawi, że będą jeszcze delikatniejsze
Fot. Shutter/New Africa

Zapomnij o moczeniu kotletów w mleku. Ten produkt sprawi, że będą jeszcze delikatniejsze

28 sierpnia 2024

Zależy nam, by kotlety schabowe były mięciutkie i soczyste. Zwykle mięso moczymy w mleku, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wybierz inny produkt, który nada schabowym niezwykłej delikatności. Takie kotlety zjesz z przyjemnością.

Sposób na delikatne kotlety schabowe

Kotlety schabowe są lubianym i niezwykle popularnym daniem na obiad . Cenimy ich smak, mięciutkie mięso i chrupiącą skórkę. Żeby uzyskać efekt delikatnego mięsa, moczymy je wcześniej w mleku . To metoda, którą stosowały jeszcze nasze babcie.

Jednak okazuje się, że ta praktyka nie daje w pełni oczekiwanych rezultatów. Mięso wcale nie jest aż tak miękkie i delikatne, jak powinno . Mleko, które teraz kupujemy w sklepie, nie zawiera bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso . Co w takim razie możemy zrobić, by schabowe wyszły delikatne?

schab
Fot. Canva/clubfoto
Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek

Jogurt naturalny do schabowych

Nie warto też moczyć kotletów w mleku z dodatkiem cebuli. Ten sposób naraża nas na zatrucie pokarmowe. Najlepszym sposobem na zmiękczenie mięsa będzie użycie jogurtu naturalnego lub kefiru. Bakterie fermentacji mlekowej, które są zawarte w tych produktach, sprawią, że kotlety schabowe będą delikatne.

Jeśli chcemy upiec większy kawałek mięsa, to najlepiej sięgnąć po sok z cytryny lub ocet. Ścinają one białka, co powoduje, że mięso wychodzi delikatne. Podobny efekt dają owoce tropikalne, takie jak: ananas, papaja i kiwi. Jednak to zwykle jogurt naturalny mamy w lodówce. Warto wykorzystać go do marynowania schabowych . Poniżej znajdziesz przepis na schabowe marynowane w jogurcie.

Jak zamarynować schabowe w jogurcie naturalnym?

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka

Przygotowanie schabowych zacznij od rozbicia tłuczkiem mięsa. Kotlety dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Plastry mięsa ułóż jeden na drugim i przełóż cebulą i czosnkiem . Na całość wyłóż jogurt naturalny, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmij z marynaty, zdejmij cebulę i czosnek. Zostaw resztki jogurtu na mięsie. Gdy schab uzyska temperaturę pokojową, to obtocz go w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Pisaliśmy o tym, jak przy pomocy liści laurowych pozbyć się moli z kuchni. Polecaliśmy też naturalny sposób na zatkany zlew.

kotlet schabowy
Fot. Canva/robert6666

Źródło: pysznosci.pl

Siostra Anastazja przeszła samą siebie. Jej przepis na ciasto z chałwą uwielbia cała Polska
Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy