Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc
Tomasz Strzelczyk robi śledzie na Wielkanoc zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast oleju i śmietany wykorzystuje sok z cytryny. Do filetów dodaje również słodkie jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki. Gotowe danie nie ma sobie równych.
Tomasza Strzelczyka sposób na śledzie
Śledzie zwykle przyrządzamy z olejem lub śmietaną. Dodajemy również cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i inne przyprawy. Tomasz Strzelczyk robi filety w zupełnie inny sposób. Zalewa je sokiem z cytryny i marynuje z pozostałymi składnikami przez 24 godziny.
Przed przygotowaniem dania namocz śledzie w mleku lub w wodzie z dodatkiem octu. W ten sposób filety będą o wiele delikatniejsze i będą miały jasny, apetyczny kolor. Tomasz Strzelczyk do śledzi dodaje jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki marynowane.
Śledzie doprawia również cukrem, solą, pieprzem i gorczycą. Gotowanie danie zachwyca smakiem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Śledzie w zalewie cytrynowej nie mają sobie równych
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- ½ szklanki soku z cytryny
- słodkie jabłko
- kilka ogórków konserwowych
- cebula czerwona
- natka pietruszki
- łyżka gorczycy
- łyżka cukru
- 150 g żółtej cebuli marynowanej, perłowej
- 150 g białej cebuli marynowanej, perłowej
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić cytrynowe śledzie? Strzelczyk zdradził najlepszy przepis
Cebulki perłowe przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i posiekaj cebulę czerwoną. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki zalej sokiem z cytryny. Następnie wsyp cukier, gorczycę, szczyptę soli i pieprzu.
Wlej odrobinę przegotowanej, zimnej wody i wymieszaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Śledzie przekładaj na przemian z warstwą pozostałych składników. Miskę przykryj talerzykiem takiego rozmiaru, aby zmieścił się w misce.
Całość dociśnij i obciąż np. słoikiem z wodą. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Śledzie w cytrynowej zalewie są gotowe, smacznego.
Strzelczyk zdradził patent na gotowaną, białą kiełbasę . Kiełbasa nie pęka i jest bardzo soczysta. Popularny kucharz pokazał również, jak zrobić domowy majonez . Jest tańszy i smaczniejszy od gotowego produktu.