Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc
Screeny z filmu pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc

7 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tomasz Strzelczyk robi śledzie na Wielkanoc zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast oleju i śmietany wykorzystuje sok z cytryny. Do filetów dodaje również słodkie jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki. Gotowe danie nie ma sobie równych.

Tomasza Strzelczyka sposób na śledzie

Śledzie zwykle przyrządzamy z olejem lub śmietaną. Dodajemy również cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i inne przyprawy. Tomasz Strzelczyk robi filety w zupełnie inny sposób. Zalewa je sokiem z cytryny i marynuje z pozostałymi składnikami przez 24 godziny.

Przed przygotowaniem dania namocz śledzie w mleku lub w wodzie z dodatkiem octu. W ten sposób filety będą o wiele delikatniejsze i będą miały jasny, apetyczny kolor. Tomasz Strzelczyk do śledzi dodaje jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki marynowane.

Śledzie doprawia również cukrem, solą, pieprzem i gorczycą. Gotowanie danie zachwyca smakiem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.

Sprawdź, zanim dodasz go do żurku. Sanepid wydał pilne oświadczenie

Śledzie w zalewie cytrynowej nie mają sobie równych

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • słodkie jabłko
  • kilka ogórków konserwowych
  • cebula czerwona
  • natka pietruszki
  • łyżka gorczycy
  • łyżka cukru
  • 150 g żółtej cebuli marynowanej, perłowej
  • 150 g białej cebuli marynowanej, perłowej
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić cytrynowe śledzie? Strzelczyk zdradził najlepszy przepis

Cebulki perłowe przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i posiekaj cebulę czerwoną. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki zalej sokiem z cytryny. Następnie wsyp cukier, gorczycę, szczyptę soli i pieprzu.

Wlej odrobinę przegotowanej, zimnej wody i wymieszaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Śledzie przekładaj na przemian z warstwą pozostałych składników. Miskę przykryj talerzykiem takiego rozmiaru, aby zmieścił się w misce.

Całość dociśnij i obciąż np. słoikiem z wodą. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Śledzie w cytrynowej zalewie są gotowe, smacznego.

Strzelczyk zdradził patent na gotowaną, białą kiełbasę . Kiełbasa nie pęka i jest bardzo soczysta. Popularny kucharz pokazał również, jak zrobić domowy majonez . Jest tańszy i smaczniejszy od gotowego produktu.

śledzie.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Połóż na patelni obok smażonej ryby. Intensywny zapach pójdzie w zapomnienie
Szok w Kuchennych Rewolucjach. Gessler puściły hamulce, padły ostre słowa
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy