Zapomnij o smażeniu. Te soczyste kotlety mielone zrobisz w piekarniku
Kotlety mielone warto przygotować czasem nieco inaczej. Zawinięte w boczek soczyste mięso wieprzowe posmakuje nawet wybrednym. Nie będziemy go jednak smażyć, a wstawimy do piekarnika. Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Przepis na kotlety mielone z boczkiem
Wyraziste mięsne kulki owinięte chrupiącym boczkiem skuszą niejednego smakosza. Przygotowanie obiadowego przysmaku zajmuje zaledwie kilka chwil. Danie nie jest przesadnie tłuste, gdyż nie wymaga smażenia. Warto przetestować.
Składniki:
- 400-500 g wędzonego boczku
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 duże jaja
- 40 g bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Zawińcie mięso w boczek
Zaczynamy od zmielenia mięsa w maszynce i posiekania obranej cebuli. Składniki łączymy ze sobą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jaja oraz bułkę tartą.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy. Odstawiamy ją na kwadrans, po czym formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety mielone. Każdy z nich zawijamy w dwa cienkie plastry boczku wędzonego.
Gotowe roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut bez przykrycia.
Jak podać kotlety mielone z boczkiem?
Soczyste i delikatne mięso o wyrazistym smaku doskonale sparuje się z purée ziemniaczanym i sosem grzybowym . Możecie też zaserwować je z sezonowymi warzywami np. grillowanymi szparagami .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie wersji z pieczarkami , która jest niesamowicie aromatyczna i soczysta. Być może skusi was też receptura, która nie wymaga dodawania mleka, jaj ani bułki .