Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o smażeniu. Te soczyste kotlety mielone zrobisz w piekarniku
canva/GeraldMercier

Zapomnij o smażeniu. Te soczyste kotlety mielone zrobisz w piekarniku

19 maja 2023

Kotlety mielone warto przygotować czasem nieco inaczej. Zawinięte w boczek soczyste mięso wieprzowe posmakuje nawet wybrednym. Nie będziemy go jednak smażyć, a wstawimy do piekarnika. Koniecznie spróbujcie tej wersji.

Przepis na kotlety mielone z boczkiem

Wyraziste mięsne kulki owinięte chrupiącym boczkiem skuszą niejednego smakosza. Przygotowanie obiadowego przysmaku zajmuje zaledwie kilka chwil. Danie nie jest przesadnie tłuste, gdyż nie wymaga smażenia. Warto przetestować.

Składniki:

  • 400-500 g wędzonego boczku
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 duże jaja
  • 40 g bułki tartej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Porównał ceny w Lidlu i Biedronce. Nie uwierzysz gdzie jest taniej

Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Zawińcie mięso w boczek

Zaczynamy od zmielenia mięsa w maszynce i posiekania obranej cebuli. Składniki łączymy ze sobą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jaja oraz bułkę tartą.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy. Odstawiamy ją na kwadrans, po czym formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety mielone. Każdy z nich zawijamy w dwa cienkie plastry boczku wędzonego.

Gotowe roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut bez przykrycia.

Jak podać kotlety mielone z boczkiem?

Soczyste i delikatne mięso o wyrazistym smaku doskonale sparuje się z purée ziemniaczanym i sosem grzybowym . Możecie też zaserwować je z sezonowymi warzywami np. grillowanymi szparagami .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie wersji z pieczarkami , która jest niesamowicie aromatyczna i soczysta. Być może skusi was też receptura, która nie wymaga dodawania mleka, jaj ani bułki .

Kotlety mielone w boczku.png
canva/TheMalni
Gospodynie zdradziły sekret idealnych racuchów. Jedna porada jest bezcenna
Dietetyczka ignoruje zalecenia sanepidu? Nie uwierzysz co robi z mięsem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy