Zapomnij o zwykłej jajecznicy. Turecki patent na śniadanie jest o niebo lepszy
Słyszeliście kiedyś o jajkach po turecku? Jajko ugotowane w koszulce, podane na jogurcie z dodatkiem ziół i czosnku wprost rozpływa się w ustach. Choć przygotowanie ich może wydawać się trudne, przy odrobinie wprawy poradzi sobie z nimi każdy amator gotowania. Kluczem do sukcesu jest dodanie odrobiny octu do wody, w której je przyrządzamy.
Jajka po turecku podaje się polane apetyczną mieszanką masła i oliwy. Posypana dodatkowo płatkami chili potrawa nabiera wyjątkowego, nieco pikantnego wyrazu. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na początek dnia. Musisz go spróbować.
Przepis na obłędne jajka po turecku
Składniki:
-
2 jajka
-
1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
-
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka masła
-
1/2 łyżki oliwy
-
koperek
-
szczypiorek
-
odrobina płatków chili
-
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić niezwykłe jajka po turecku?
Przygotuj sos jogurtowy do jajek po turecku. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym . Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj również nieco posiekanego koperku oraz szczypiorku . Wymieszany sos wyłóż na talerz , na którym będziesz podawać jajka po turecku.
Ugotuj jajka w koszulkach, każdą sztukę oddzielnie . W tym celu jajko wbij do małej miseczki . W niewielkim rondelku zagotuj 1 litr wody, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej ocet . Za pomocą łyżki utwórz w wodzie wir , wlej w niego jajko po turecku i gotuj je przez 2-3 minuty , a następnie wyłów je łyżką cedzakową i pozwól mu odciec z wody .
Jajka po turecku ułóż na przygotowanym wcześniej jogurcie . Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i wymieszaj je z oliwą . Powstałą mieszanką polej jajka i posyp je płatkami chili . Jajka po turecku podawaj od razu po przyrządzeniu, w towarzystwie świeżego pieczywa . Przepyszne jajka sadzone możesz przyrządzić bez dodatku tłuszczu . Egzotyczna szakszuka zachwyca intensywnym smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
-
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama