Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłej jajecznicy. Turecki patent na śniadanie jest o niebo lepszy
Canva / Monika Kowalska

Zapomnij o zwykłej jajecznicy. Turecki patent na śniadanie jest o niebo lepszy

2 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Słyszeliście kiedyś o jajkach po turecku? Jajko ugotowane w koszulce, podane na jogurcie z dodatkiem ziół i czosnku wprost rozpływa się w ustach. Choć przygotowanie ich może wydawać się trudne, przy odrobinie wprawy poradzi sobie z nimi każdy amator gotowania. Kluczem do sukcesu jest dodanie odrobiny octu do wody, w której je przyrządzamy.

Jajka po turecku podaje się polane apetyczną mieszanką masła i oliwy. Posypana dodatkowo płatkami chili potrawa nabiera wyjątkowego, nieco pikantnego wyrazu. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na początek dnia. Musisz go spróbować.

Przepis na obłędne jajka po turecku

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 łyżki oliwy

  • koperek

  • szczypiorek

  • odrobina płatków chili

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić niezwykłe jajka po turecku?

Przygotuj sos jogurtowy do jajek po turecku. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym . Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj również nieco posiekanego koperku oraz szczypiorku . Wymieszany sos wyłóż na talerz , na którym będziesz podawać jajka po turecku.

Ugotuj jajka w koszulkach, każdą sztukę oddzielnie . W tym celu jajko wbij do małej miseczki . W niewielkim rondelku zagotuj 1 litr wody, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej ocet . Za pomocą łyżki utwórz w wodzie wir , wlej w niego jajko po turecku i gotuj je przez 2-3 minuty , a następnie wyłów je łyżką cedzakową i pozwól mu odciec z wody .

Jajka po turecku ułóż na przygotowanym wcześniej jogurcie . Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i wymieszaj je z oliwą . Powstałą mieszanką polej jajka i posyp je płatkami chili . Jajka po turecku podawaj od razu po przyrządzeniu, w towarzystwie świeżego pieczywa . Przepyszne jajka sadzone możesz przyrządzić bez dodatku tłuszczu . Egzotyczna szakszuka zachwyca intensywnym smakiem .

Canva / JoeGough
Canva / JoeGough

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy