Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna propozycja na śniadanie, czyli egzotyczna szakszuka. Znika z talerzy w kilka sekund
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.08.2022 20:10

Idealna propozycja na śniadanie, czyli egzotyczna szakszuka. Znika z talerzy w kilka sekund

szakszuka
canva/Максим Крысанов

Mamy dla was idealną propozycję na śniadanie. Jest nią egzotyczna szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. By przygotować tę potrawę, trzeba pokroić w kostkę pomidory, podsmażyć je na patelni, a potem wbić w nie jajka. Całość zachwyca niepowtarzalnym smakiem, jest zdrowa i sycąca.

Szakszuka to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jej nazwę można przetłumaczyć, jako „mieszanka" lub „wielki bałagan". I choć rzeczywiście jest mieszanką z pozoru niepasujących do siebie składników i smaków, to gwarantujemy wam, że jest przepyszna. Spróbujcie jej raz, a będziecie do niej wracać.

Jak zrobić aromatyczną szakszukę?

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku

  • oliwa

  • papryka mielona ostra i wędzona

  • kolendra mielona

  • kmin rzymski

  • 3 pomidory

  • 3 jajka

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie szakszuki, czyli jajek w pomidorach

Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp czosnek i chwilę go przesmaż, by puścił aromat. Dodaj trochę przypraw, przesmaż je, mieszając.

Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Pomidory dodaj do czosnku, smaż je kilka minut, aż zaczną się rozgotowywać.

W sosie pomidorowym zrób trzy wgłębienia i wbij w nie ostrożnie jajka. Całość oprósz solą i pieprzem, przykryj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż jajka lekko się zetną.

Wtedy posyp szakszukę posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem. Możesz ją podawać wprost z patelni.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po chłopsku, a także na jajecznicę po góralsku.

smażenie pomidorów
canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta, stronakuchni