Idealna propozycja na śniadanie, czyli egzotyczna szakszuka. Znika z talerzy w kilka sekund
Mamy dla was idealną propozycję na śniadanie. Jest nią egzotyczna szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. By przygotować tę potrawę, trzeba pokroić w kostkę pomidory, podsmażyć je na patelni, a potem wbić w nie jajka. Całość zachwyca niepowtarzalnym smakiem, jest zdrowa i sycąca.
Szakszuka to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jej nazwę można przetłumaczyć, jako „mieszanka" lub „wielki bałagan". I choć rzeczywiście jest mieszanką z pozoru niepasujących do siebie składników i smaków, to gwarantujemy wam, że jest przepyszna. Spróbujcie jej raz, a będziecie do niej wracać.
Jak zrobić aromatyczną szakszukę?
Składniki:
3-4 ząbki czosnku
oliwa
papryka mielona ostra i wędzona
kolendra mielona
kmin rzymski
3 pomidory
3 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie szakszuki, czyli jajek w pomidorach
Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp czosnek i chwilę go przesmaż, by puścił aromat. Dodaj trochę przypraw, przesmaż je, mieszając.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Pomidory dodaj do czosnku, smaż je kilka minut, aż zaczną się rozgotowywać.
W sosie pomidorowym zrób trzy wgłębienia i wbij w nie ostrożnie jajka. Całość oprósz solą i pieprzem, przykryj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż jajka lekko się zetną.
Wtedy posyp szakszukę posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem. Możesz ją podawać wprost z patelni.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po chłopsku, a także na jajecznicę po góralsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: nietylkopasta, stronakuchni