Smakosze.pl
Bluszczyk kurdybanek

canva/Chris Pels, Getty Images

Zaskakujące właściwości bluszczyku kurdybanku

25 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Bluszczyk kurdybanek w Polsce traktowany jest jako chwast, jednak ma wiele cennych właściwości - zarówno leczniczych, jak i kulinarnych. Spożywanie go pozwala poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, a także górnych dróg oddechowych. Dawniej często używano go jako przyprawę do zup i wielu innych dań.

Bluszczyk kurdybanek pochodzi z tej samej rodziny co majeranek i tymianek. Jest bardzo rozpowszechniony na terenie naszego kraju i zwykle można spotkać go  zaroślach, przydrożach, na łąkach i skrajach lasów.

garnek w lodówce

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?

CZYTAJ DALEJ

W kurdybanku znajduje się mnóstwo cennych substancji dla naszego zdrowia. Głównymi z nich są garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, związki triterpenowe, związki seskwiterpenowe oraz pięknie pachnący olejek eteryczny.

Właściwości bluszczyku kurdybanku

W dobie dzisiejszej wiedzy stosuje się go głównie do leczenia problemów z układem pokarmowym. Napary i odwary z tej rośliny zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, ulepszają przepływ żółci, a także regulują przemianę materii.

Polecana jest także dla osób, które często mają kolki, nadmierne gazy, zgagę oraz biegunkę. Ziele kurdybanka może być stosowane podczas oczyszczania organizmu z toksyn oraz przy odtruwaniu wątroby.

Kolejnymi dolegliwościami, których leczenie może być wspomagane kurdybankiem, są infekcje ucha oraz górnych dróg oddechowych. Idealnie sprawdza się podczas leczenia przeziębienia - szczególnie pod postacią aromatycznej herbatki.

Bluszczyk kurdybanek w kuchni

Liście kurdybanka charakteryzują się gorzkim i korzennym smakiem, a jego zastosowanie kulinarne znane jest o wielu lat. Dawniej zazwyczaj wsypywano suszone liście do zup, takich jak rosół czy zupa ziemniaczana.

Obecnie kurdybanek w Polsce nie jest zbyt popularny, lecz niedaleko naszego kraju cały czas można go spróbować. Na Słowacji bardzo znana jest zupa ziemniaczana, którą właśnie aromatyzuje się kurdybankiem.

Jako przyprawa może być dodany także do sosów, pieczonych mięs, past serowych, omletów czy makaronów. Świeże liście z kolei stanowią smaczne uzupełnienie sałatek, surówek czy klasycznych past jajecznych.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o kulinarnych zastosowaniach owoców liczi. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Glechoma hederacea L.

Źródło zdjęcia: canva/seven75, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zywienie.medonet.pl; porady.interia.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >