Smakosze.pl Porady Zastosowanie rabarbaru w kuchni
canva /LeonLON

Zastosowanie rabarbaru w kuchni

7 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Chociaż jest warzywem, to doskonale sprawdza się w deserach. Rabarbar kusi nas swoim charakterystycznym lekko kwaskowatym smakiem. W kuchni swoje zastosowanie znalazły również jego liście. Co możemy zrobić z tego warzywa? Śpieszymy z odpowiedzią!

Kto powinien go jeść, a kto unikać?

Czy rabarbar warto jeść? Oczywiście! Warzywo było już wieki temu znane jako roślina lecznicza. Polecany jest między innymi: kobietom z niedoborem estrogenów oraz w okresie klimakterium, a także nastolatkom zmagającym się z trądzikiem .

Warzywo nie jest natomiast zalecane panom z niedoborem testosteronu . Niestety, rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. Nie powinny po niego sięgać także osoby z chorobami nerek oraz reumatyzmem.

W jaki sposób wykorzystać go w kuchni? Rabarbar jest wręcz stworzony do wyjątkowych wiosennych deserów i pierwszych wiosennych przetworów. Poniżej zdradzamy, w jakiej formie warto go jeść.

Co można zrobić z rabarbaru?

W jaki sposób wykorzystać rabarbar w kuchni? Warzywo wręcz idealnie sprawdzi się w deserach . Będzie doskonałym dodatkiem do kruchego lub drożdżowego ciasta, a także wszelkiego rodzaju tart. Możesz przygotować również z niego galaretkę lub kisiel.

Warzywo doskonale łączy się z truskawkami . Słodki smak tych owoców idealnie podbija lekką kwaskowatość rabarbaru. Wspaniałym pomysłem jest przygotowanie kompotu z tych dwóch składników.

Z rabarbaru przygotujesz także wyjątkowe przetwory m.in. dżemy, syropy, kompoty i soki. Już wkrótce wypatruj na naszej stronie wyjątkowych przepisów właśnie z tym składnikiem w roli głównej!

Warzywo doskonale łączy się również z imbirem, goździkami, jabłkami, a nawet z niezwykle aromatyczną wanilią. Jesteśmy przekonani, że każdy smakosz odnajdzie coś dla siebie.

Polecamy również nasz artykuł na temat zastosowania w kuchni mniszka lekarskiego .

żródło: poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy