Smakosze.pl Przepisy Zawija mięso w folię i wrzuca do gara. Ta domowa kiełbasa jest najprostsza na świecie
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!

Zawija mięso w folię i wrzuca do gara. Ta domowa kiełbasa jest najprostsza na świecie

4 lutego 2025

Dwa rodzaje mięsa, proste przyprawy i kawałek folii spożywczej. Tak powstaje prosta domowa kiełbasa. To przepis dla każdego, bo kiełbasy nie trzeba wędzić, a jedynie parzyć.

Domowe wędliny

Ci, którzy chcieliby powoli zmniejszać ilość zjadanego mięsa , powinni zacząć od kupnych wędlin. O ile porcje obiadowe mogą być pełne antybiotyków i hormonów, to do przetworzonych dodaje się znacznie więcej. Wiele substancji konserwujących, a nawet barwników, które odpowiadają za smak i piękny wygląd naszych produktów, zawiera całą tablicę Mendelejewa.

Tymczasem domowe wędliny są znacznie prostsze w przygotowaniu niż nam się przeważnie wydaje . Możemy gotować lub piec kiełbasy, szynki i schaby mniejszymi porcjami. Dzięki temu nie zdążą się zepsuć mimo braku chemicznych konserwantów. Obsychać będą zaś stopniowo, dając możliwość zużycia nie pierwszej świeżości. Takie właśnie cechy – a przy tym smak – ma ta niezwykła domowa parzona kiełbasa.

mielenie mięsa
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!
Nie masło, nie margaryna. To najlepsze smarowidło dla seniorów

Kiełbasa czosnkowa z mięsa wieprzowego

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Spróbujemy! Autor przyprawia kiełbasę dość dużą ilością czosnku, czerwonym pieprzem i kolendrą. Warto wypróbować swoją ulubioną mieszankę smaków.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ¾ kg karkówki
  • ¼ kg boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 17 g soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
faszerowanie kiełbasy
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!

Kiełbasa w rękawie

Taka ilość kiełbasy z łatwością zniknie w kilka dni. Jeśli jednak przygotowujemy większą porcję, użyjmy soli peklowej zamiast zwykłej. Zawarte w niej związki azotu konserwują mięso i sprawiają, że produkt wytrzymać może nawet kilka tygodni. Bez peklosoli wędlina będzie miała szary odcień .

Taką kiełbasę z łatwością przygotować można w rozciętym z jednej strony rękawie do pieczenia. Odporna na wysoką temperaturę jest też folia kuchenna typu stretch. Ważne, by dobrze związać końce, a wcześniej dokręcić pakunek, by naprężyć folię na mięsnym farszu . Dla pewności można zawinąć kiełbasę w kilka warstw streczu.

parzenie kiełbasy
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!

Parzona kiełbasa wieprzowa

Oba rodzaje mięsa i czosnek przepuszczamy przez maszynkę z dużym sitkiem. W misce zasypujemy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki wody, majeranek i roztarty w moździerzu kmin rzymski.

Składniki dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny, by smaki się połączyły . W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę.

Kiełbasę w dwóch porcjach zawijamy w folię, dokładnie dociskając. Zwijamy końcówki ciasno, by naprężyć folię na mięsie . Końce związujemy, a wszystko razem dodatkowo opakowujemy w 2-3 warstwy folii.

Kiełbasy wkładamy do wrzącej wody. Wyłączamy gaz. Kiełbasę parzymy przez 2-2,5 godziny w temperaturze 79-80 stopni. Schładzamy do temperatury pokojowej, odkładamy do lodówki na całą noc, potem rozwijamy.

Wypróbuj też przepisy na marynowane kotlety schabowe i zupę gulaszową Strzelczyka .

rozkrojona kiełbasa
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!
Kupił śledzie od Gessler za 57 zł. 1 kęs i już wiedział, co o nich myśleć
Żadne pączki. W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię ciasto „Faworek” od Heni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy