Zawsze na Boże Narodzenie robię taki obiad. Ta karkówka w chwilę znika z talerzy, każdy chce dokładkę
Karkówka to danie wręcz stworzone do duszenia i pieczenia. Jest tłusta, więc na skutek takich zabiegów nabiera miękkości i rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis daje doskonałe efekty za każdym razem i oszczędza czasu w kuchni w święta.
Karkówka w sosie pieczeniowym
Duszona karkówka przygotowana w ten sposób jest tak miękka, że choć kawałki mięsa są znacznie większe, można traktować ją nieco jak gęsty gulasz.
Dlatego zawsze staram się dodać do niej warzyw, które urozmaicą potrawę. Często jest to papryka, czosnek, cebula i pieczarki . Warto przejrzeć lodówkę w poszukiwaniu czegoś, co zgłosi się na ochotnika do naszego rondelka.
Podobny przepis bez dodatków można znaleźć na YouTube na kanale Kuchnia Marioli. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w tym artykule.
Karkówka w sosie własnym – przepis
Jak zawsze, wiele zależy w tym przepisie od wyboru produktów odpowiedniej jakości. Warto mieć zaufanego rzeźnika, który wybierze dla nas kawałek dobrego mięsa .
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 2 papryki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 0,2 kg pieczarek (opcjonalnie)
- Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka, ziarnka pieprzu w całości, starty kmin rzymski
- 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej w wodzie
Karkówka na Boże Narodzenie – przygotowanie
Karkówkę kroimy w plastry i obsypujemy mąką oraz papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy karkówkę, aż się zarumieni . Mięso obsypujemy kminem rzymskim.
Kiedy jest już zarumieniona, dodajemy pokrojone warzywa, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Dorzucamy też kilka ziarenek pieprzu. Zalewamy ok. pół litra wody i dusimy pod przykryciem . Na koniec zabielamy odrobiną mąki, by zagęścić sos.
To bardzo uniwersalny przepis. Możesz też wypróbować podobne, jak na przykład na pieczoną karkówkę z warzywami czy podobne, choć wegetariańskie duszone pieczarki .