Zdrowe owocowe śniadanie, czyli owsianka z truskawkami
Dodatkowo, taka miska owsianki z truskawkami może zostać wzbogacona o inne owoce, bakalie, dodatkowe rodzaje zbóż. Nie musi też być dietetyczna, jeżeli użyjemy mleka krowiego oraz masła dla bardziej aksamitnej konsystencji.
Tak naprawdę, sposób na podanie owsianki zależy tylko od fantazji tego, kto ją przygotowuje.
Owsianka z truskawkami: składniki
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
1 łyżka masła
1 czubata łyżka cukru trzcinowego, miodu lub innego słodzika
2 łyżki syropu klonowego
truskawki
Owsianka z truskawkami: przygotowanie
W rondlu podgrzewamy mleko na średnim ogniu. Wsypujemy do niego płatki owsiane błyskawiczne, zmniejszamy ogień i zagotowujemy. Często mieszamy, aby owsianka nie przywarła do dna rondla.
Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy masło, cukier lub miód. Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta, możemy dolać do niej więcej mleka. Rozdzielamy na porcje.
Truskawki płuczemy, kroimy w plasterki lub kostkę i dodajemy do misek z owsianką, razem z pozostałymi dodatkami.
Owsianka z truskawkami: porady
Jako dodatków można użyć: syropu klonowego, pokrojonych w talarki bananów, borówek czy malin, jagód goji, orzechów, rodzynek, a także pokruszonych herbatników czy wiórków kokosowych.