Zetrzyj dynię, pokrój paprykę i dodaj zalewę. Ta sałatka jest idealna na zimę
Dynia nie tylko do zupy i ciasta. Przygotowana z warzywa sałatka w słoiku nie ma sobie równych. Wypróbuj łatwy do wykonania przepis, a sałatka z dyni na zimę na pewno zachwyci całą rodzinę. Smak uzależnia i takie przetwory będziesz musiała przygotowywać co roku.
Doskonała dynia na zimę
Jesień rozpoczęła się już na dobre, a w sklepach pojawiło się najpopularniejsze warzywo tej pory roku, czyli dynia. Można przygotować z niego naprawdę wiele doskonałych dań, a nawet deserów, jednak to sałatka w słoiku, jest najlepszym wyborem.
Podana na obiad każdego zachwyci smakiem i sprawi, że cała kompozycja zamieni się w prawdziwą ucztą. Sałatka z dyni na zimę ma także tę zaletę, że przygotujesz ją w łatwy sposób i to tylko z kilku tanich składników. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakich składników ją przygotować oraz poznasz dokładny przepis.
Sałatka w słoiku z kilku składników
Jak pewnie się domyślasz, sałatka w słoiku składa się przede wszystkim z dyni. Oprócz niej potrzebne będą także inne składniki. Są to między innymi warzywa, ale też produkty na zalewę. Nie ma ich zbyt wiele, więc sałatka z dyni na zimę nie będzie kosztowała zbyt wiele. Składniki wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Nie pomijaj żadnego z nich, a sałatka wyjdzie smaczna i perfekcyjna pod każdym względem. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału SPRÓBUJEMY! , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 papryki
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 papryka chilli
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ½ szklanki wody
Sałatka z dyni na zimę - przepis
Dynię przekrój na pół i pozbądź się z niej pestek. Następnie obierz ją ze skóry, pokrój na małe kawałki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Marchew obierz i również zetrzyj na tarce. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w małą kostkę. Tak samo zrób z papryczką chilli. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp do miski. Wymieszaj warzywa. Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Wsyp sól oraz cukier. Składniki wymieszaj, a następnie je zagotuj.
Ciepłą zalewę wlej do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 20 minut. Sałatkę przechowuj w chłodnym miejscu, a spokojnie wytrzyma do zimy.
Źródło: YouTube/SPRÓBUJEMY!