Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj dynię, pokrój paprykę i dodaj zalewę. Ta sałatka jest idealna na zimę
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!

Zetrzyj dynię, pokrój paprykę i dodaj zalewę. Ta sałatka jest idealna na zimę

4 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dynia nie tylko do zupy i ciasta. Przygotowana z warzywa sałatka w słoiku nie ma sobie równych. Wypróbuj łatwy do wykonania przepis, a sałatka z dyni na zimę na pewno zachwyci całą rodzinę. Smak uzależnia i takie przetwory będziesz musiała przygotowywać co roku.

Doskonała dynia na zimę

Jesień rozpoczęła się już na dobre, a w sklepach pojawiło się najpopularniejsze warzywo tej pory roku, czyli dynia. Można przygotować z niego naprawdę wiele doskonałych dań, a nawet deserów, jednak to sałatka w słoiku, jest najlepszym wyborem.

Podana na obiad każdego zachwyci smakiem i sprawi, że cała kompozycja zamieni się w prawdziwą ucztą. Sałatka z dyni na zimę ma także tę zaletę, że przygotujesz ją w łatwy sposób i to tylko z kilku tanich składników. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakich składników ją przygotować oraz poznasz dokładny przepis.

ścieranie warzyw.jpg
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!
Zalewam jabłka tą masą i wsadzam do pieca. Jabłecznik wychodzi tak delikatny, że rozpływa się w ustach

Sałatka w słoiku z kilku składników

Jak pewnie się domyślasz, sałatka w słoiku składa się przede wszystkim z dyni. Oprócz niej potrzebne będą także inne składniki. Są to między innymi warzywa, ale też produkty na zalewę. Nie ma ich zbyt wiele, więc sałatka z dyni na zimę nie będzie kosztowała zbyt wiele. Składniki wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Nie pomijaj żadnego z nich, a sałatka wyjdzie smaczna i perfekcyjna pod każdym względem. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału SPRÓBUJEMY! , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 papryki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 papryka chilli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ½ szklanki wody

Sałatka z dyni na zimę - przepis

Dynię przekrój na pół i pozbądź się z niej pestek. Następnie obierz ją ze skóry, pokrój na małe kawałki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Marchew obierz i również zetrzyj na tarce. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w małą kostkę. Tak samo zrób z papryczką chilli. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp do miski. Wymieszaj warzywa. Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Wsyp sól oraz cukier. Składniki wymieszaj, a następnie je zagotuj.

Ciepłą zalewę wlej do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 20 minut. Sałatkę przechowuj w chłodnym miejscu, a spokojnie wytrzyma do zimy.

zqlewa.jpg
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!

Źródło:  YouTube/SPRÓBUJEMY!

Najlepszy sos do mięsa i pieczonych warzyw, jaki w życiu jadłem. Bazą jest pietruszka
Kiszona kapusta wyjdzie przepyszna, trzymaj się 1 żelaznej zasady
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy