Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do pomidorowej. Zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.02.2025 16:57

Zetrzyj na tarce i wrzuć do pomidorowej. Zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru

Zupa pomidorowa
Fot. Shutterstock/Fanfo

Oto zupa pomidorowa, ale niezwyczajna. Jej znany skład podkręcony jest w taki sposób, że wychodzi słodko-kwaskowa. Jest pełna warzywnego smaku i pokazuje zupełnie nowe oblicze.

Zupa pomidorowa z ogórkiem kiszonym

Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni do tego stopnia, że określenie „być jak zupa pomidorowa” oznaczać zaczęło „być lubianym przez wszystkich”. Dlaczego? Może zabrzmi to kontrowersyjnie, ale zapewne chodzi o specyficzną słodycz pomidorów. 

Nie przestają one mieć warzywnego smaku i z pewnością daleko im do zupy owocowej. Są jednak z definicji jagodą i jako takie mają genialną proporcję słodyczy i umami z domieszką kwasowości. Nasz przepis podbija tę ostatnią za pomocą… ogórków kiszonych.

ogórki kiszone

Zetrzyj seler i wymieszaj z tym owocem. Lepszej surówki nie masz szans zjeść

Kwaskowa zupa pomidorowa

Oczywiście dodawanie ogórków kiszonych do zupy to żadne odkrycie. Jednak łączenie ich z klasyczną polską pomidorówką daje im nowy wymiar. Podobne połączenia znane są na całym świecie, a nawet w naszym regionie – wystarczy wspomnieć tradycję ukraińskiej soljanki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 500 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, ulubiony dodatek do podania

polskie zupy

Pomidor i ogórek kiszony w zupie

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i ogórki ścieramy na tarce o grubych okach. W garnku podsmażamy na łyżce masła cebulę do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

koncentrat pomidorowy

Do garnka wlewamy bulion i passatę pomidorową. Rozprowadzamy dokładnie koncentrat, by osiągnąć zadowalający poziom pomidorowego smaku. Gotujemy przez 10 minut, blendując w międzyczasie – według uznania.

Do zupy dodajemy starte ogórki kiszone bez odciskania ich z soku. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kolejne 10 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na jajka po szkocku i pierogi z ziemniakami i pieczarkami.

zupa pomidorowa