Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety są lepsze niż mięso. Twoja rodzina pokocha ten przepis
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 21.02.2025 19:14

Te kotlety są lepsze niż mięso. Twoja rodzina pokocha ten przepis

Kotlety smażone na patelni
Fot. Canva/ivan-balvan

Kotlety mielone to fantastyczny pomysł na obiad rodzinny. W towarzystwie idealnie ugotowanych ziemniaczków i zdrowej surówki tworzą pełnowartościowy, sycący posiłek. Jednak wiele osób nie spożywa mięsa, dlatego też mamy do zaproponowania przepis na kotlety, lecz w wersji wegetariańskiej.

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków

Kotlety zrobione z kapusty kiszonej i ziemniaków to świetna opcja dla osób, które nie spożywają mięsa. Takie wegetariańskie danie to fenomenalne połączenie smaków kiszonej kapusty oraz ziemniaków. Ponadto świetnie będą się prezentować w obecności aromatycznego sosu. Może to być np. sos grzybowy. 

Przepyszne kotlety wegetariańskie
Fot. Canva/minadezhda

Istnieje wiele wersji wegetariańskich kotletów, jednak warto wypróbować właśnie te zrobione na bazie kiszonej kapusty i ziemniaków. Są one uniwersalne i można je podać z sosem lub bez. Do tego są gwarancją pysznego smaku

To ciasto robię w każdy weekend. Wystarczą tylko 2 składniki

Wegetariański obiad, czyli kotlety bez mięsa

Przepis na szybkie kotlety jest bardzo prosty i nada się idealnie na rodzinny obiad. Jest to fajna opcja odskoczni od tradycyjnych kotletów zrobionych z mięsa. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka bułki tartej przypadająca na jednego kotleta
  • olej
  • sól
  • pieprz

Dalsza część artykułu pod filmem

Jak przygotować wegetariańskie kotlety

Przepis na warzywne kotlety z pewnością zostanie w waszej kuchni na dłużej. Oprócz gwarancji dobrego smaku jest to po prostu zdrowa potrawa, którą warto przyrządzić

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Następnie rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, a kapustę kiszoną odcedzamy z nadmiaru soku i drobno siekamy

Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę do momentu, aż się zeszkli. Gdy tak się stanie, dorzucamy kapustę kiszoną i smażymy do chwili, w której zrobi się lekko brązowa. Całość tak jak ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia. 

Następnie mieszamy nasze składniki z jajkiem i mąką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 

Z powstałej masy starannie formujemy kulki, mniej więcej o wadze 50-60 g, po czym delikatnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety obtoczone w bułce tartej
Fot. Canva/Ojimorena

Na rozgrzanej olejem patelni smażymy nasze kotlety na piękny złoty kolor z obu stron. Następnie odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. 

Tak przygotowane kotlety warzywne możemy podać z wybranym sosem, z gulaszem lub z ogórkami kiszonymi. 

Cztery pyszne kotlety warzywne
Fot. Canva/nata_vkusidey

Sprawdź przepis na pyszną zupę na rosole. Zobacz, jaką mąkę najlepiej dodać do faworków