Te kotlety są lepsze niż mięso. Twoja rodzina pokocha ten przepis

Kotlety mielone to fantastyczny pomysł na obiad rodzinny. W towarzystwie idealnie ugotowanych ziemniaczków i zdrowej surówki tworzą pełnowartościowy, sycący posiłek. Jednak wiele osób nie spożywa mięsa, dlatego też mamy do zaproponowania przepis na kotlety, lecz w wersji wegetariańskiej.
Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków
Kotlety zrobione z kapusty kiszonej i ziemniaków to świetna opcja dla osób, które nie spożywają mięsa. Takie wegetariańskie danie to fenomenalne połączenie smaków kiszonej kapusty oraz ziemniaków. Ponadto świetnie będą się prezentować w obecności aromatycznego sosu. Może to być np. sos grzybowy.

Istnieje wiele wersji wegetariańskich kotletów, jednak warto wypróbować właśnie te zrobione na bazie kiszonej kapusty i ziemniaków. Są one uniwersalne i można je podać z sosem lub bez. Do tego są gwarancją pysznego smaku.
To ciasto robię w każdy weekend. Wystarczą tylko 2 składnikiWegetariański obiad, czyli kotlety bez mięsa
Przepis na szybkie kotlety jest bardzo prosty i nada się idealnie na rodzinny obiad. Jest to fajna opcja odskoczni od tradycyjnych kotletów zrobionych z mięsa. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej przypadająca na jednego kotleta
- olej
- sól
- pieprz
Dalsza część artykułu pod filmem.
Jak przygotować wegetariańskie kotlety
Przepis na warzywne kotlety z pewnością zostanie w waszej kuchni na dłużej. Oprócz gwarancji dobrego smaku jest to po prostu zdrowa potrawa, którą warto przyrządzić.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Następnie rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, a kapustę kiszoną odcedzamy z nadmiaru soku i drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę do momentu, aż się zeszkli. Gdy tak się stanie, dorzucamy kapustę kiszoną i smażymy do chwili, w której zrobi się lekko brązowa. Całość tak jak ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie mieszamy nasze składniki z jajkiem i mąką. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Z powstałej masy starannie formujemy kulki, mniej więcej o wadze 50-60 g, po czym delikatnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.

Na rozgrzanej olejem patelni smażymy nasze kotlety na piękny złoty kolor z obu stron. Następnie odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety warzywne możemy podać z wybranym sosem, z gulaszem lub z ogórkami kiszonymi.

Sprawdź przepis na pyszną zupę na rosole. Zobacz, jaką mąkę najlepiej dodać do faworków.





































